Heathers

Heathers
USA 1989
Regi: Michael Lehmann
Med: Winona Ryder, Christian Slater, Shannen Doherty
Engelsk tale, danske tekster
35mm, farger, 1t 43min

[Bilde]

Teen angst bullshit with a body count!

Med rammeverket fra den gamle exploitation-filmen Massacre at Central High og en stabel av jentebladet Seventeen som utgangspunkt, hamret i sin tid den unge manusforfatteren og videosjappeekspeditøren Daniel Waters ut det første utkastet til Heathers. En smart og satirisk komedie av det mørkeste slaget, som drev gjøn med selvmord og rettet et bitende humoristisk søkelys på high school-universets sosiale grupperinger. Dette var John Hughes på vrangen, og både kontroversene og kultsuksessen lot selvfølgelig ikke vente på seg. Spesielt harseleringen med selvmord var vanskelig å svelge for mange – reaksjoner som selvfølgelig var mer basert på retningen knærne rykket i enn gjennomtenkte resonnement!

Veronica (Winona Ryder) er det nyeste medlemmet i Westerburg Highs mest eksklusive klikk – the Heathers – men hun begynner å gå lei av sine overfladiske og ondsinnede venninner. Men inn kommer så den mørke og mystiske Jason Dean (Christian Slater) ridende på sin jernhest og Veronica faller hardt. De finner sammen over sin felles misnøye med tingenes tilstand, og før Veronica vet ordet av det har de kastet seg ut i en eskalerende voldsspiral av død og iscenesatte selvmord, og ved veis ende venter enten skoleballet eller helvetes flammer!

Da Heathers kom var tenåringsselvmord et av de store temaene i amerikansk massemedia. I dag, med Columbine og andre skolemassakrer i bakhodet, vil man nødvendigvis se den med litt andre øyne. Men hovedtemaene filmen tar for seg er like aktuelle i dag som i 1989, og med sin særegne, egenkonstruerte (og, la oss være ærlige, ekstremt siterbare) dialog og drømmeaktige stemning føles filmen mindre forankret i åttitallet enn Hughes’ filmer. Heathers er og vil nok alltid være, som Waters ønsket, “the final word on teenage films”.

Legg til ekstern kalender…