Mean Girls

[Bilde]

USA 2004
Regi: Mark Waters
Med: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey, Lacey Chabert
Engelsk tale, norske tekster
35mm, farger, 1t 37min

Ex-boyfriends are off limits to friends. That’s like the rules of feminism!

Mean Girls er en av disse filmene man ikke helt skjønner hvor vil. Filmens til tider sofistikerte humor går rett over hodet på 15-åringene som markedsføringen er rettet mot, mens ingen i alderen 18 + får seg til å bestille en billett til Lindsay Lohans siste film. Cinemateket tør der andre tier, og utroper Mean Girls til en perle av en komedie!

Lindsay spiller Cady, en tenåring som akkurat har flyttet fra Afrika (vi mistenker filmskaperne for å tro at det er et land) og hjem til USA. Cady får seg et sjokk i møtet med high school, en jungel der den sterkestes rett råder og den onde jentegjengen The Plastics regjerer. Cady får seg et par venner blant skolens mindre populære elever, og når The Plastics viser interesse for den nye jenta, overtaler vennene henne til å infiltrere dem for å ødelegge dem fra innsiden. Cady blir en Plastic-jente, og oppdager at lederen for gjengen, Regina, bestemmer hvilke farger de skal gå i hvilke dager, hvor de skal sitte i lunsjen og hvem som kan date hvem. Mens Cady snart lærer å hate Regina, blir hun også besatt av å bli likt av henne. Og når Cady blir interessert i eksen til Regina, er krigen i gang.

Mean Girls er skrevet av Tina Fey, som har bakgrunn fra Saturday Night Live og har skapt den strålende sitcom-en ”30 Rock”. Det merkes. Mean Girls er så full av skarpe replikker og morsomme detaljer at man ikke får med seg halvparten ved første gangs gjennomsyn. Regina George konkurrerer om tittelen som tidenes high school-bitch, men styrken til Mean Girls er at den har et gjennomarbeidet univers med en rekke karakterer som fungerer i sin egen rett – noe som kommer godt med når hele skolen braker sammen mot slutten. Manuset er basert på boka ”Queen Bees and Wannabes”, en slags håndbok for foreldre med tenåringsbarn. Det er kanskje herfra filmen tar sin noe overflødige moral, som ikke er nok til å ødelegge resten av moroa. Nå gjelder det bare å krysse fingrene for at Lindsay kommer seg ut av rehab.

Legg til ekstern kalender…