Brand

BRAND

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Calixto Bieito og Gerd Stahl. Samproduksjon mellom Nationaltheatret og Festspillene i Bergen. Premiere 22. mai på Den Nationale Scene i Bergen.
Oslopremiere på Nationaltheatret 29. mai.


Den katalanske instruktøren Calixto Bieito, som gjorde furore med Peer Gynt under Ibsenåret 2006, er tilbake. Denne gangen er det Ibsens Brand som skal utsettes for den internasjonalt anerkjente instruktørens regigrep.

Calixto Bieito gjestet Ibsenåret 2006 med en forrykende versjon av Peer Gynt som fikk publikum til å respondere som om de var på rockekonsert. “Jeg tror aldri jeg har opplevd et mer kokende premierepublikum i Norge”, skrev Therese Bjørneboe om Peer Gynt-premieren under Festspillene i Bergen. VGs anmelder “elsket hvert sekund”, BA trillet terningen til seks og Dagbladet konkluderte med at dette hadde vært “en av de virkelig store teateropplevelsene i år”. Fjorårets Peer Gynt var en samproduksjon mellom Festspillene i Bergen og Teatre Romea. Når han nå vender tilbake for å ta fatt på Brand, skal han arbeide med Nationaltheatrets ensemble.

Stor satsning
Festspillene og Nationaltheatrets samproduksjon av Ibsens Brand er et eksempel på hva to store nasjonale institusjoner kan få til i fellesskap. Forestillingen iscenesettes ved Nationaltheatret, med Nationaltheatrets skuespillere og stab. Premieren går av stabelen under Festspillene i Bergen den 22. mai på Den Nationale Scene, hvor forestillingen spilles fem ganger. Oppsetningen inngår i Nationaltheatrets repertoar fra og med 29. mai og vil bli spilt under Ibsenfestivalen 2008.

For tredje gang
Festspillene i Bergen og Nationaltheatret samarbeider for tredje år på rad om en helt ny teaterproduksjon. Calixto Bieitos versjon av Ibsens Brand, med premiere under Festspillene i Bergen 2008, er hittil den største produksjonen de to institusjonene har gått sammen om. Tidligere har Festspillene og Nationaltheatret produsert Skuggar av Jon Fosse, satt i scene av tyske Falk Richter i 2006. I 2007 hadde Nationaltheatrets Eirik Stubø regien på Jon Fosses Eg er vinden. Begge produksjonene hadde urpremiere under Festspillene i Bergen og vakte internasjonal oppsikt og begeistring. Senere ble stykkene spilt på Nationaltheatret, sist under Samtidsfestivalen


ANMELDELSER

Bergensavisen / Bergens Tidende / Nrk Klassisk / Nrk P2 / Aftenposten



Legg til ekstern kalender…