RÄFVEN - svensk kræsjklezmer/bastardbalkan

[Bilde]

”Räfven satte Voss på hodet under årets Vossa Jazz med sin fabelaktige miks av heftig klezmer og østeuropeiske og svenske folkemelodier.” – skrev BA og ga konserten på årests Vossajazz terningkast 5. Nå kommer svenskene til Oslo og Soria Moria.

Emir Kusturicas film «Underground» åpner med en nattlig promillekjøring med hest og kjerre gjennom den serbiske landsbygda. Bak tøylene sitter nygifte Marko og kompisen hans Cirni. De styrter serbisk plommebrennevin og fyrer av pistolskudd, tidvis opp i luften tidvis bakover mot det mannsterke, dresskledde, hornorkesteret som løper heseblåsende etter dem.
Det er noe livsbejaende over dette opptoget. Noe fullstendig uforsvarlig, beint fram uforskammet, og, sammenliknet med vårt eget 17.mai tog, noe ganske befriende unorsk.

Det går et liknende opptog gjennom musikken til det svenske kræsjklezmer/bastardbalkan-bandet Räfven. Bandet som startet som gatemusikanter i Gøteborg i 2003 vokste seg raskt til å bli et skandinavisk livefenomen. Mye takket være en energi som går band som det USA-baserte sigøyner-punk-bandet Gogol Bordello en høy gang, som får deg til å danse tøyleløst på vaklevorne kafébord, svette, le, og i et lite øyeblikk glemme at du har ansvar for ditt eget liv og helse, glemme at du er norsk, eller for den saks skyld: Svensk, finsk eller dansk.
Men suksessen deres kommer også takket være en tradisjonstro. En bevissthet om at man kan kjøre kjerra til Balkan, men at man alltid vil etterlate seg spor. Og disse sporene går tilbake til den svenske landsbygda. Til låvefester og skjærgårdsfyll. Til en tid da tolleknivene satt løst i sliret og folk samlet seg rundt store flasker hjembrent og historier om rare nordmenn som fanget jerv i sekk.

Sånn sett er musikken til Räfven et ekteskap mellom Balkan og Skandinavia. Konsertene deres på sin side er en bryllupsfest som aldri tar slutt.

Se Räfven live her

Legg til ekstern kalender…