Hva er forskjellen på Hermés og Louis Vuitton?

I dette foredraget om Hermés og Louis Vuitton vil eks-kunstkritiker, doktorgradsstipendiat (UiB) og mastergradskurator (KhiB) Erlend Hammer gi en oversikt over historikk hos de to franske motehusene, samt en analyse av forskjeller i forretningsmodell, markedsprofil og demokrafisk tilhørighet.

Louis Vuitton grunnla sitt firma i 1854 og produserte høykvalitets reisevesker og kofferter. I dag er Louis Vuitton deleier i selskapet LVMH (sammen med champagne produsenten Moët & Chandon og cognachuset Hennesy) som eier et stort antall andre luksusselskaper både i Frankrike og internasjonalt. Louis Vuittons pret-a-porter-kolleksjon ble introdusert og designes fremdeles av den amerikanske designeren Marc Jacobs som ble ansatt i 1998, blant annet i bytte mot å finansiere amerikanerens nye selvtitulerte label. Louis Vuittons vesker er verdensberømte for det lett gjenkjennelige LV-monogrammet som ble introdusert i 1896, og selskapet er det eneste av verdens seriøse motehus som er representert med egen butikk i Norge.

Thierry Hermés åpnet sin forretning for produksjon av hestesadler i lær i Paris i 1836. Selskapet er fremdeles berømt for sine lærprodukter, først og fremst for vesker som den legendariske Kelly-bagen. I tillegg er selskapet kjent for høykvalitetsprodukter i kasjmir og silke, som skjerf og slips. Slipsene er kjent for detaljerte og livlige mønstre, ofte med bruk av eksotiske dyr. Pret-a-porter kolleksjonen for kvinner designes i dag av Jean-Paul Gaultier (som tok over etter den belgiske designeren Martin Margiela i 2003), mens menswearkolleksjonen designes av Veronique Nichanian. Huset eies og drives fremdeles av medlemmer av Hermés-familien, og samtlige av selskapets vesker produseres av en liten gruppe håndverkere som arbeider i selskapets atelier i Paris.

Ps. if Erlend’s friend Jooyoung turns up, the lecture will be held in English.

Sted: Den raude salen, Kunsthøgskolen i Bergen

Legg til ekstern kalender…