Figurasjoner

Skulpturarena öst – første utstilling

12 september 2008 åpner Norsk Billedhoggerforening nysatsningen Skulpturarena öst på østkanten i Oslo.

Første utstilling har tema figurasjoner og 29 kunstnere er valgt ut til å presentere sine verker i Carl Berner området. Utstillingen åpner 12.september og står til 24.oktober. Utstillingen er juryert.

Prosjektet Skulpturarena öst bygger på en visjon om å skape en viktig arena for tredimensjonal kunst på østkanten i Oslo.
Skulpturarena öst har sitt hjerte i den store hagen til Billedhoggerhuset i Hekkveien 5 og strekker seg videre ut i området i de enkelte utstillinger. Aktuelle arenaer er Tøyen Kulturpark – Ola Narr, bygater i området, butikklokaler, kafeer og t-banen. Carl Berner t-banestasjon er arenaens andre faste punkt med 8 mindre vindusgallerier og ett større galleri i et tidligere butikklokale i adkomsthallen.

OM UTSTILLINGEN FIGURASJONER

Det er fort gjort å tenke stort, kanskje alt for stort når man starter opp et nytt og viktig prosjekt. Men Skulpturarena öst skal ikke bli en døgnflue. Defor har vi lagt til side de aller største prosjektideene til fordel for en begynnelse, et startpunkt.
Men hvor begynner man?
Hvorfor ikke begynne med en påstand, en analyse som har hengt ved og identifisert norsk skulptur gjennom årtier? Siste store samlende analyse av norsk skulptur ble gjort på midten av 90-tallet, og her som i tidligere litteratur blir det bemerket at det figurative alltid har stått sterkt, og fortsatt står sterkt i norsk skulptur, men at figurasjonen har antatt nye former og uttrykk.
Hva har så skjedd på de 12 årene det har gått siden boken ble gitt ut? Hvordan er bildet i dag? Har vi fortsatt en sterk figurativ tradisjon? Hvor aktuelt er det egentlig å analysere noe som figurativt i det hele tatt?

Første utstilling i Skulpturarena öst har altså tema figurasjoner.
Mange kunstnere har søkt om deltagelse på utstillingen og noen har blitt invitert.
Vi har endt opp med en liste på 33 kunstnere som viser en svært stor bredde i forhold til utstillingens tema. En foreløpig analyse peker mot at vi fortsatt har en gren av ubrutt klassisk figurasjon i Norge, men at det store bildet er mye mer variert. Størsteparten av den yngre generasjonen virker snarere å ha en identitet knyttet til en internasjonal samtidkunstarena enn et rent skulpturfelt. Det synes da mer hensiktsmessig å gjøre en analyse i forhold til strømninger i samtidskunstfeltet og ikke innen skulpturtradisjonen alene. Muligens har skulpturfeltet endt opp som en egen diskurs utenfor den internasjonale samtidskunsten.
En dypere analyse vi komme i form av en katalog som oppsummerer utstillingen. Katalogen blir utgitt i etterkant og vil inneholde artikler, intervjuer, uttalelser, kunstnerpresentasjoner og referater fra debatter og kritikker som kommer til under utstillingens gang.

Legg til ekstern kalender…