Are you all right? You look so... orange.

Josef Albers, Andrew Dadson, Marit Følstad, Stian Eide Kluge, Simon Dybbroe Møller, Richard Prince, Jacob Schmidt, Wolfgang Tillmans og Christopher Williams.

“Are you alright? You look so… orange.”
Elle Woods, fashion major og attorney-at-law

Utstillingens tema er fargens (im)materialitet og tar utgangspunkt i Josef Albers’ maleri “Homage to the Square”. Dette verket er en del av en serie malerier med samme navn som kan oppfattes som en kunstnerisk formulering av en fargens fenomenologi. Albers’ prosjekt falt innenfor rammene av en modernistisk og konstruktivistisk estetikk, hvor farge i seg selv kan betraktes som absolutt, men oppfatningen av den som relativ. Ved å vende oppmerksomheten mot det erfarende subjektet, åpnet Albers’ banebrytende verk opp et felt som senere har blitt utviklet videre innen minimalistisk og konseptuell kunst, og dette feltet danner bakgrunnen som arbeidene i denne utstillingen kan betraktes mot.

Verkene kan relateres til spørsmålet om farge i en kultur som er fullstendig preget av massemedias innflytelse – ‘life in Technicolor’. Den fysiske fargen og det erfarende subjektet anses ikke lenger å være gitte størrelser, men oppfattes som diskursive konstruksjoner. Arbeidene som presenteres i utstillingen tar alle farge som sitt utgangspunkt for å utforske former for representasjon og vilkår for erfaring i dagens samfunn, og refortolker dermed den modernistiske arven og dens begreper, som mediespesifisitet og kunstverkets objektkarakter.

Petter Snare og Eirik Pettersen

………………

Kuratorer for denne utstillingen er Petter Snare (f. 1969, kemner, matskribent og forlegger i kunstbokforlaget Teknisk Industri) og Eirik Pettersen (f. 1975, lege ved Akershus universitetssykehus). De er begge aktive samlere og har over mange år gjennom sin sterke kunstinteresse akkumulert en solid porsjon kjennskap til norsk og internasjonal samtidskunst. Snare og Pettersen representerer i så måte en ny sterk generasjon norske samlere som i større grad tar sine kunstneriske valg tuftet på kunnskap enn på følelser. Ved å invitere disse to samlerne til å lage en utstilling hos oss, håper vi å inspirere andre til å fordype seg enda mer i det store feltet som samtidskunsten utgjør.

Legg til ekstern kalender…