Leif - Sveriges svar på Rambo

Mitt forhold til Leif går mange år tilbake i tid. Jeg ble introdusert til filmen via min storebror som hadde leid den hos vår lokale videokiosk. Jeg var sikkert ni eller ti år gammel og ble øyeblikkelig forelsket i denne absurde komedien fra broderfolket.. Det ble også resten av familien og resultatet ble at i en periode kunne ikke familien Grav ha folk på besøk uten at de ble utsatt for Leif. Aldri har behovet for å misjonere om en films fortreffeligheter vært sterkere! Opp gjennom årene er det nok ingen film jeg har sett så mange ganger som Leif. Jeg har så klart ikke tellingen, men et tyvetalls ganger er vel et forsiktig estimat. Nå begynner det å bli noen år siden sist, VHSn er kraftig utslitt, men nå skal jeg for første gang se filmen på kino og jeg gleder meg som en liten unge!

[Bilde]

Hva dreier så filmen seg om spør du kanskje, jo hør her. I den lille byen Rotum holder våpenfabrikken ”Rotums kanoner och krut” til. De er byens hjørnesteinsbedrift som forsyner store deler av verden med våpen som ”The Fighting Egg” og ”The Boom, Boom Boomerang Canon”. En dag våkner fabrikksjefen Gunnar Volt til et leserbrev i den lokale avisen. Der avslører signaturen LEIF våpenfabrikkens heller tvilsomme sidegeskjeft hvor de selger våpen ulovlig til land som Syria og Sør-Afrika. Dette lukter det skandale av og fabrikkens ledelse må så fort som mulig få stilnet denne LEIF, men hvem er han egentlig?

Hva er det så med denne komedien som fascinerer meg så mye? Neimen om jeg vet. Filmen er utrolig enkel i sin komikk, men med en timing og en glede som sjeldent fungerer så bra som akkurat her. Nesten alle skuespillerne spiller en haug med roller og som oftest er de ganske ugjenkjennelige, noe vi kjenner godt igjen fra andre komitrupper, det være seg vår egen KLM, Monty Python eller de senere svenske yndlingene i Killinggänget. For Leif er så klart et produkt av en utrolig sammensveiset gjeng, nemlig ”Galenskaparna och After Shave”.

Lenge etter at filmen er ferdig kommer du til å nynne på musikken fra filmen, og spesielt åpningsnummeret!

Legg til ekstern kalender…