Europadagen

Vi feirer Europadagen som er EUs unionsdag og ergrer oss over at Norge velger å stå utenfor det europeiske fellesskap.

Hvorfor Norge bør bli medlem av EU (sakset fra http://muligheter.blogspot.com/2008/02/folkeavsteming-om-eu-medlemskap-i-2012.html):

• Globalt samarbeid og ansvar.
Dagens og fremtidens største utfordringer er globale og globale problemer krever også globale løsninger. Hvis ikke en så homogen og sammenspleiset gruppe land som de europeiske kan samarbeide på de viktigste områdene, så har jeg liten tro på at hele verden vil klare det samme. Dette prosjektet må vi bidra til at lykkes. EU er den suverent beste arenaen for Norge til å aktivt være med på å forme fremtidens globalpolitikk. Dessuten utgjør EU en essensielt viktig motkraft til stormakter som Russland, Kina og USA i viktige spørsmål, dette så vi senest i klimaspørsmålet. Man kan like det eller ikke like det, men globaliseringen, som er en irreversibel prosess, har ført til at Norge er totalt avhengig av og integert med Europa og resten av verden på alle områder. Gitt dette faktum er det utrolig at vi da ikke vil være med på å utarbeide felles kjøreregler til den prosessen vi allikevel er en del av.

• Solidaritet og utjevning.
EU-prosjektet har alltid hatt som et mål å oppnå sosial og økonomisk utjevning i Europa. Ved å innføre felles regelverk, åpne opp grensene, integrere flere og flere økonomier oppnår man ikke bare en økonomisk konvergens på tvers av Europa, man fører også landene nærmere hverandre når det gjelder kultur, verdier og forståelse av hverandre. Millioner på millioner av mennesker i Øst-Europa har de siste årene opplevd å bli løftet ut av fattigdom pga sine lands EU-medlemskap. Diktatur og kommunisme har blitt erstattet med demokrati og markedsøkonomi. EU er det største og mest vellykede fredsprosjekt noen gang.

Legg til ekstern kalender…