Ny bok om sekularisme av antropolog Sindre Bangstad. Frokostseminar på Aschehoug: "Sekularismens ansikter"

Tid: Tirsdag 9. juni , kl. 8:30 – 10:00
Sted: Aschehougs kantine, Sehesteds gate 3

Sekularisme er i løpet av de siste årene blitt et brennbart tema i Norge. Terrorangrep utført av radikale islamister, debatt om bruk av hijab i politiet, utredninger om forholdet mellom stat og kirke, og den såkalte Rana-debatten i norske medier har ført til at mange nå stiller seg spørsmålet om hva sekularisme egentlig er – og hvilken fremtid sekularismen har i norske og europeiske samfunn1990-tallet var i stor grad preget av det førstnevnte.

Å snakke om sekularisme åpner blant annet for å snakke om forholdet mellom religionsfrihet og menneskerettigheter, nye former for religiøsitet samt kvinners rettigheter under religiøse og sekulære regimer. Den store interessen for temaet henger utvilsomt sammen med den store medieoppmerksomheten knyttet til islam i «vestlige samfunn» siden 1990-tallet, og en utbredt oppfatning om at islam, og nærværet av troende og praktiserende muslimer i «vestlige» sekulære og liberale samfunn stiller moderne sekularisme overfor en rekke nye utfordringer.

Sekularismens ansikter av antropolog Sindre Bangstad er en tankevekkende introduksjon til sekularismens historie og til hva sekularisme er. Forfatteren peker blant annet på det problematiske ved at begrepet i norsk offentlighet de senere årene har blitt et ideologisk begrep som på samme tid inkluderer og ekskluderer bestemte befolkningsgrupper.

Bokprosjektet vant Universitetsforlagets Faglitterære Pris i 2008.

Program:
08.30: Frokostserveringen starter
08.45: Introduksjon ved forfatteren, Sindre Bangstad
09.00: Innledninger av: Mohammed Usman Rana (skribent og samfunnsdebattant), Kaja Melsom (Human-Etisk forbund), Trond Bakkevig (prost i Vestre Aker), samt Ingvill Thorson Plesner (forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter).
09.55: Avslutning, ved Sindre Bangstad.

Legg til ekstern kalender…