Minnemarkering for ofrene i Iran

Amnesty i Trondheim arrangerer i samarbeid med Iransk Kvinneforening en markering til minne om de som har blitt drept i demonstrasjonene i Iran.

Dette er også en markering for å protestere mot voldsbruken og kreve at samvittighetsfanger løslates umiddelbart.
Tusenvis av mennesker har demonstrert i gatene i Iran. Mange har blitt arrestert og skadet og flere er rapportert drept. Amnesty frykter at sikkerhetsstyrkene kommer til å intensivere voldsbruken i fremtidige demonstasjoner. De som blir arrestert risikerer også tortur og annen mishandling.

Iran har sluttet seg til FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Ifølge den har alle borgere ytringsfrihet. Denne retten kan ikke begrenses bortsett fra spesielle omstendigheter som krig eller lignende. Det som skjer i gatene i iranske byer er, ifølge Amnesty, ikke en situasjon som forsvarer denne type begrensninger. – Det er på tide at iranske myndigheter tillater fredelige demonstrasjoner og at politi og sikkerhetsstyrker med den nødvendige opplæring og tilstrekkelig utstyr settes til å beskytte demonstrantene, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Amnesty krever at iranske myndigheter:

- tillater fredelige demonstrasjoner og lar grupper og individer bruke sin ytringsfrihet, også ved kritikk av iranske myndigheter

- stopper bruken av vold mot demonstrantene

- umiddelbart løslater alle som er arrestert for å fredelig ha uttrykt sine meninger om valgresultatet ettersom disse er samvittighetsfanger

Markeringen på fredag vil fremheve disse kravene. Det blir appeller og en liten fotoutstilling, samt mulighet for å tenne lys for de drepte.

Kom på markeringen på torget fredag 26.06 kl 15-17

Legg til ekstern kalender…