Nanoteknologi - den nye kuren?

Tenk deg at du krympet for en dag. Du ville se verden på en helt ny måte. Du kunne klatre på en edderkopptråd eller krype inn i en celle. Det er nettopp dette nanoteknologi handler om. Man studerer og manipulerer materialer helt ned på atomnivå. Dermed åpner det seg en hel verden av nye muligheter.

Innenfor bionanoteknologi forsøker man å utvikle sensorer som kan vandre gjennom kroppen uten å gjøre skade. Større partikler vil bli skilt ut av kroppen, men på grunn av sin minimale størrelse kan nanopartiklene bli tatt opp i kroppens egne celler. Nanopartikler kan søke opp og merke kreftceller – og kanskje snart også behandle dem. Fremtiden er derfor medisiner som kan leveres akkurat der du trenger dem mest Men er det trygt? I dag benyttes nanomaterialer i både kosmetikk og solkrem, men det er fortsatt mye usikkerhet om hvilken risikoeksponering for nanopartikler utgjør.

Mihaela Roxana Cimpan, som forsker på nanotoksikologi, vil fortelle om risiko knyttet til nanopartikler. Er disse små partiklene farligere enn sine større brødre, og i så tilfelle – hva blir konsekvensene?

Dette møtet arrangeres i samarbeid med forskningsdagene.

Legg til ekstern kalender…