Julia Kristeva-dagene 24.–26. september 2009

klipp/lim:

Et nytt opplysningsprosjekt?

Julia Kristeva besøker Høgskolen i Oslo for å bidra til en serie formidlingsaktiviteter. Arrangementet går over tre dager og er et samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Holbergprisen. Litteraturhuset bidrar også til deler av arrangementet. Kristeva-dagene er støttet av stiftelsen Fritt Ord.

Den fransk-bulgarske filosofen Julia Kristeva er en av vår tids mest betydningsfulle tenkere, og hennes forskning spenner over en rekke tematiske områder: kjønnsteori, annerledeshet, tekstanalyse, kulturteori med mer. Som tenker har hun utmerket seg ved å være en kritiker av etablerte sannheter. Hennes arbeider har derfor skapt stor debatt og mye engasjement innenfor ulike fagkretser.

Med bakgrunn i Kristevas forfatterskap søker Kristevadagene å tematisere hvordan opplysningstidens frihetsprosjekt og frihetsidealer fortsatt har aktualitet i dagens samfunn. Hvilken relevans har paroler som frihet, likhet og brorskap i dag? Trenger ideene en revitalisering? Hvilke stemmer inkluderes og hvilke ekskluderes i modernitetens frihetsidealer?

Innlegg og diskusjoner organiseres omkring tre hovedtemaer:

Den fremmede i oss selv (annerledeshet og funksjonshemming)
Ideen om det grenseløse Europa (europeiske frihetsoppfatninger)
Det kvinnelige geni (forestillingen om individuell kvinnelig genialitet som motvekt til det Kristeva kaller ”massefeminismen”)
En rekke andre anerkjente fagpersoner og forskere fra inn- og utland vil også bidra i arrangementet, deriblant Charles Gardou, professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Lyon og nær samarbeidspartner av Julia Kristeva i spørsmålet om funksjonshemming.

Legg til ekstern kalender…