// METEOR 2009 | Operasjon Almenrausch (Norge) | BIT Teatergarasjen

Operasjon Almenrausch var dekknavnet på den stø rste operasjonen mot norsk motstand under den 2. verdenskrig – stormingen av kommunistenes forlegning på Buahaugen i Øystre Slidre i 1944, en aksjon som ikke er alminnelig kjent blant nordmenn i dag.

Tore Vagn Lid og Agder Teaters forestilling tar for seg historier i skyggen av “Den gode (krigs)historien”. Operasjon Almenrausch er historier om hvordan historie aktivt gjemmes og glemmes bak nettopp denne historien. Sorte hull på et kart over et lands nære forhistorie er interessante på to måter. For det første fordi vi forblir i uvitenhet, for det andre fordi det reiser spørsmålet om hvorfor slike hull oppstår – hvor «feilen» så å si ligger. Dette siste blir særlig virksomt når kartet er ment å dekke et terreng som – kanskje mer enn noe annet – har vært trålet og gjennomsøkt av gode nordmenn i seksti år; den norske motstandskampen under andre verdenskrig. Dypt nede, under den heroiske kampen mot okkupasjonsmakten, ligger det fortsatt hunder begravet. Teateroppsetningen Operasjon Almenrausch er et forsøk på sporing av én slik hund.

Instruktør og opphavsmann Tore Vagn Lid arbeider i krysningspunktet mellom teater og musikk. Vi kjenner han best som regissør og kunstnerisk leder for Transiteatret Bergen og blant annet for forestillingene Maktens Anatomi og Die Massnahme. I juni 2009 fikk Vagn Lid Heddaprisen for årets begivenhet.

“Med Operasjon Almenrausch har Tore Vagn Lid skapt glimrende dokumentarteater – dristig, ærgjerrig og tankevekkende.” -IdaLou Larsen, www.idalou.no

Varighet: 80 min.

Opprinnelig og detaljert program i pdf

Operasjon Almenrausch – en åpen samtale

I forlengelse av forestillingen lørdag 31. kl. 18.00 inviteres publikum til åpen samtale mellom regissør Tore Vagn Lid og forfatter Gunnar Staalesen, journalist Gunnar Wiederstrøm, statsviter Stein Ugelvik Larsen og historiker Torgrim Titlestad. Samtalen varer ca. 1 time.

Legg til ekstern kalender…