Utstilling: Gruppe Elg

Utstillingen varer fra torsdag 8. okt til søndag 28. oktober.
Åpning torsdag 8.oktober kl 19.30.
Den gevirbaserte gruppen Hornorkesteret (The Norwegian Polar Orchestra)
vil spille i løpet av kvelden!

Kunstnergruppen ELG (f. 12.11.’76) var en utemmet trio virksom i norsk kunstliv i perioden ’75 – ’87. Gruppen besto av billedkunstnerne Magne Rudjord (f. Fredrikstad ’51), Morten Juvet (f. Holmestrand ’53), og Petter Brønn (f. Oslo ’51). Gruppen hadde utstillinger i Oslo, Bergen, Trondheim, Skien, Sandefjord, Stockholm, og på en ikke nærmere navngitt belgisk tollstasjon.
Som gruppe ble den invitert til Erste Internationale Jugendtriennale der Zeichnung, Nürnberg ‚’79, til utstillingen ”27 Unge Malere“, Kunstnernes Hus, ’81, og var festivalutstillere på Kalvøyafestivalen i ’82. Gruppen åndet aldri helt ut, men la seg i stabilt sideleie og med laveste hvilepuls, i påvente av dypere ressurskriser enn den inneværende for sin gjenoppstandelse.

Gruppen uttrykte seg materialbasert, i teknikker som maleri, tegning, skulptur, grafikk, foto, lyd og film, og i en selvoppnevnt visningsform kalt tablå. Dette var en helhetlig presentasjonsform, der utstillingens enkeltarbeid var underlagt helheten. I pressen ble humor og ironi benyttet som beskrivende gjennomgangsord. Innholdsmessig utgjorde gruppen en kontrast til èn av datidens ledende stilarter; ny-depresjonismen (”Düsterdorferne”).

- I år er det 30 år siden gruppen holdt sine to største utstillinger; ”Gjennombruddet” i Kunstnernes Hus, Oslo, og ”Badbyxor och Äljfickor” i Kulturhuset, Stockholm. Etter 30 år med endelig nedbetaling av utstillingsgjelden, og ellers suksessrike karrierer som sykkelbud, peismurer, innen dyr- og fjørfehold samt høyere utdanning, kastes det nå et henslengt blikk bak over skulderen:
Hvordan så det ut den gangen?
Var det så ille?
Var det SÅ bra?? 30 år er en lang tid. Aldri tidligere i historien har ytre og indre livsbetingelser endret seg så mye så raskt. Hovedmotivasjonen bak denne utstillingen er å framkalle Det Historiske Sus:
Hva tilfører en nåtidig ramme et aldrende bilde?
Hvordan ser egentlig analoge arbeider ut i en digitalisert kontekst?
Minnes vi lenger hvordan en håndtrukken tusjstrek så ut?
Husker noen blyanten? – På dine vegne er Kunstnergruppen ELG glad for å få vise seg fram i all sin ulne prakt.
Kom & se! Elg din neste som deg selv!

Hornorkesteret:
Etter 10 år nord i tåkeheimen spiller Hornorkesteret sin første konsert i Oslo. Anledningen er åpningen av Gruppe ELG utstillingen på Sound of Mu 8. oktober. Reinsdyrgevir med strenger har vært hovedinstrumentene siden starten, men elg, hjort og rådyr blir også benyttet, i tillegg til perkusjon, fløyter og feltopptak. Musikken befinner seg et sted mellom samtidsmusikk, folkemusikk og fri improvisasjon og har fokus på polarområdene, polarhistorie og miljøvern i et glad-nasjonalistisk perspektiv.
Hornorkesteret på myspace

Legg til ekstern kalender…