Aschehougs filmklubb - Kjartan Fløgstad innleder om "Brent av solen"

Aschehougs filmklubb serverer vin og viser “Brent av solen” (Regi: Nikita Mikhalkov, russisk/fransk, 1994).

Revolusjonshelten Oberst Kotov tilbringer en idyllisk sommer på et landsted sammen med sin kone Marussia og sin seks år gamle datter, samt noen venner. På overflaten er alt fred og harmoni. Men idyllen brytes da Marussias gamlekjæreste dukker opp etter ti års fravær.

Bak den sjarmerende Mitias vakre og spøkefulle ytre skjuler det seg en mørk gåtefullhet, og det skal vise seg at Marussia ikke er den eneste han har hatt et skjult forhold til. Ettersom intrigen tetner til, sprer det seg sakte en følelse av usikkerhet og kommende katastrofe. Det idylliske familielivet rives brutalt i stykker, Stalintiden begynner etterhvert å vise sitt sanne ansikt.

Brent av solen er den tolvte filmen Nikita Mikhalkov har regissert ,og den mest kjente ved siden av Sorte øyne (1987) og Urga (1991). I “Brent av solen” spiller han selv Kotov, mens Mikhalkovs datter Nadja spiller generalens datter. Begge to er fantastiske i sine roller, og er i stor grad årsak til at filmen blir en slik vakker og stemningsfull skildring av mennesker plassert i en politisk omskiftende tid.

Filmen ble tildelt Le Grand Prix de Jury ved Filmfestivalen i Cannes i 1994, og året etter Oscar for beste utenlandske film.

Innleder er Kjartan Fløgstad.

Legg til ekstern kalender…