Togradersmålet

Dagens globale klima er i endring. Mange mener dette ikke kan forklares uten bidrag fra menneskeskapte utslipp av klimagasser. På 1990-tallet økte de globale CO2-utslippene med en prosent, men fra 2000-2007 har økningen vært på 3,5. For å snu denne trenden må de globale klimagassutslippene avta – og det raskt!

I løpet av de siste 150 årene har jordens indre klima gjennomgått store forandringer. Da klimaet før 1850-tallet ble styrt av naturlige solstråler og vulkansk aktivitet, har den post-industrielle verdens utslipp bidratt til en kunstig oppvarming av atmosfæren.

Med EU-kommisjonen i spissen har USA, Kina, India, Norge og nå rundt hundre andre nasjoner stilt seg bak togradersmålet. Det går ut på at den globale temperaturen ikke skal overstige to grader i år 2100 sett i forhold til pre-industriell tid. Dette målet er et fornuftig mål, klimamessig sett, men det er langt fra enkelt å oppnå.

Første svar på om togradersmålet kan nås får vi på klimatoppmøtet i København i desember.

Helge Drange fra Bjerknessenteret vil i kveld presentere ulike scenarier rundt det 21. århundrets klimaendring globalt, for Norge og Nordområdene spesielt.

Innleder:

Helge Drange – Geofysisk institutt, UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning

Legg til ekstern kalender…