Susan Collis, Ane Mette Hol og Toril Johannessen

[Bilde]

Lautom inviterer til utstilling med de tre kunstnerne Susan Collis, Ane Mette Hol og Toril Johannessen som jobber med kopier og reproduksjon av det tilsynelatende trivielle og verdiløse. Utstillingsrommet vil ved et første øyekast gi inntrykk av at man har kommet for tidlig, at galleriet fortsatt er i en prosess av klargjøring til en ny utstilling, men tar man seg tid til å se én gang til oppdager man verk av tre kunstnere som skaper narrativ rundt den kreative prosessen.

Toril Johannessen arbeider ofte i gapet mellom den analoge og digitale tidsalder. I utstillingen viser hun reproduserte ruteark og millimeterpapir som ble brukt til tekniske tegninger før digital 3D konstruksjon ble tatt i bruk. Disse illustrerer en type ruteark hennes far utarbeidet og søkte patent på for over 20 år siden og som viste seg alt å være satt i produksjon av en tysk produsent. Toril Johannessens verk presenteres som en installasjon og performance: 8 tegninger av konstruksjonspapirer henger ved siden av en pult med en skrivemaskin, og under åpningen iscenesetter Johannessen en fortelling om farens arbeid med å utarbeide det som viste seg å være en kopi av noe allerede eksisterende og masseprodusert. Denne fortellingen vil under resten av utstillingen være tilgjengelig for publikum gjennom maskinskrevet dokumentasjon av det kunstneren sier under åpningen.

Ane Mette Hol har kopiert dekningspapp som har blitt brukt på Lautom for å forberede til nye utstillinger, fulle av merker etter tidligere monteringer. Skjønt de fleste flekkene er vanskelige å føre tilbake til konkrete utstillinger, er noen av fargeflekkene gjenkjennelige om man har fulgt utstillingsprogrammet på Lautom. Ane Mette Hols arbeider er nitid tegnede rekonstruksjoner av disse malebeskyttelsespapirene. Gjennom sin trompe l’oeil effekt forteller de på sitt diskré vis litt av utstillingshistorien til galleriet, samtidig som de blir noe annet og mer enn de nonchalant sammenrullede dekningspappene som befinner seg i kjelleren av galleriet.

Til forskjell fra Ane Mette Hol reproduserer Susan Collis billige fabrikkproduserte objekter i edlere materialer enn originalene. Noen gipsplugger, en skrue, tilsynelatende gjenglemt fra en tidligere utstilling viser seg å være håndlagde små steinskulpturer eller et skruehode laget av sølv, sirlig fremstilt for hånd. De er objekter som har mistet funksjonen til originalene de etteraper. Gipspluggene mangler den ekspanderende funksjonen som originalen trenger for å være funksjonell, og sølvskruen kan ikke skrus inn og ut av veggen slik en skrue skal. De er smykker festet i veggen. Håndverkselementet er en viktig del av arbeidene til både Susan Collis, Toril Johannessen og Ane Mette Hol, da arbeidene utgir seg for å være tilfeldig fremstilt eller masseproduserte, med en konkret funksjon, mens de i virkeligheten er håndverksmessige utførte visuelle objekter.


Utstillingen står til 15. november.


Susan Collis (født 1956, UK) gikk ut fra Royal College of Art i 2002. Collis vant tidligere i år Illy prisen under Art Rotterdam, hun var i 2009 med på gruppeutstillingene Bizarre Perfection på The Israel Museum i Jerusalem og Apparently Invisible på The Drawing Center i New York. Susan Collis bor og jobber i London.

Ane Mette Hol (født 1979, NO) har sin masterutdannelse fra Konstfack i Stockholm, hun er for tiden aktuell med utstillingene Radical Autonomy på Grand Café i Saint-Nazaire i Frankrike, The Garden of Forking Paths, Kunsthalle Mulhouse, Frankrike og Palinsesti 2009, San Vito al Tagliamento, Italia. Ane Mette Hol bor og jobber i Oslo, men reiser senere i år til Berlin for et ettårig studioprogram på Kunstlerhaus Bethanien.

Toril Johannessen (født 1978, NO) har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun hadde tidligere iår separatutstilling på Oslo Kunstforening, og var med på gruppeutstillingen New Nordic Photography, Hasselblad Center i Gøteborg, Sverige. Toril Johannessen bor og jobber i Bergen.


Torsdag 19. november åpner LAUTOM utstilling med Juan-Pedro Fabra (UY/SE).

Legg til ekstern kalender…