Space@UiO - Fagdag i Rom- og plasmafysikk

Fagdagene ved Fysisk institutt skal synliggjøre store satsingsområder ved instituttet både innad overfor instituttets egne ansatte og studenter og utad overfor eksterne samarbeidspartnere, forskningspolitiske aktører og andre interesserte. Det tas sikte på å avholde 2-3 fagdager i året.

Norge har spesielt gode naturgitte forutsetninger for å delta i romforskningsprogrammer, og Universitetet i Oslo har lange og stolte tradisjoner innen romforskning – tradisjoner som startet med Kristian Birkeland. I Nord-Norge og Svalbard er det bygget opp en betydelig forskningsinfrastruktur med stor internasjonal aktivitet, hvor UiO er en sentral aktør.

Som alle andre industriland gjør vi oss stadig mer avhengig av romteknologi og infrastrukturløsninger i rommet som vi sikrer oss tilgang på gjennom vårt medlemskap i ESA (European Space Agency). UiO deltar på flere hjørnesteinsprosjekter i ESA-regi.

Norges langtidsplan for romvirksomhet har følgende visjon for 2015: “Norge er i 2015 det landet i verden som har størst nytte av rommet.” Visjonen er basert på en tanke om at rommet kan løse viktige behov i samfunnet. Den overordnede målsettingen med norsk romvirksomhet er å gi vesentlige og vedvarende bidrag til økt verdiskapning, innovasjon, kunnskapsutvikling, miljø og samfunnssikkerhet.

De overordnede målene er brutt ned i fem hovedmål:

  • skape 10 % årlig industriell vekst
  • dekke nasjonale brukerbehov
  • oppnå fremtredende internasjonale posisjoner innen romforskning
  • ha en ledende rolle innen romrelatert bakkeinfrastruktur
  • bidra til høy kunnskap om romvirksomhetens samfunnsmessige nytte

UiO som landets ledende forsknings- og utdanningsinstitusjon ønsker å spille en sentral rolle fremover for at Norge skal oppnå sine rompolitiske mål, at Norge skal utnytte sitt ESA-medlemskap på best mulig måte og at Norsk romindustri skal få den arbeidskraft de trenger. På fagdagen vil vi sammen med noen sentrale samarbeidspartnere formidle pågående prosjekter samt trekke opp fremtidsperspektiver innenfor aktuelle tema som romvær, satellittnavigasjon og bruk av mikroteknologi for fremtidens satellitter.

Visste du at studenter ved UiO nå bygger et nytt konsept for romværsatellitter?

Velkommen!

Legg til ekstern kalender…