BERGEN KUNSTHALL: Christopher Williams / Toril Johannessen

Christopher Williams
For Example: Dix-Huit Leçons Sur La Société Industrielle (Revision 10)

15. JAN – 21.FEB

Toril Johannessen
Transcendental Physics

15. JAN – 21.FEB

Christopher Williams
For Example: Dix-Huit Leçons Sur La Société Industrielle (Revision 10)

I over 20 år har Christopher Williams arbeidet med spennet som ligger mellom fotografiets posisjon som kunst og fotomediets anvendte bruk til dokumentasjon, reklame og journalistikk. Utstillingen i Bergen Kunsthall blir den første større presentasjonen av Williams i Norden.

[Bilde]

Christopher Williams er født i Los Angeles (1956). Han bor og arbeider i Köln. De senere årene har han hatt separatutstillinger ved blant annet Galerie Gisela Capitain, Köln, Kunstverein Bonn, David Zwirner Gallery, New York, Kunsthalle Zürich, Galleria d’Arte Moderna, Bologna og Museu Serralves, Porto, Portugal. Han har deltatt i en lang rekke gruppeutstillinger, og er representert i kunstsamlinger verden over.

Les mer om utstillingen her

Toril Johannessen
Transcendental Physics

Toril Johannessen åpner vårsemesteret i NO.5. Med fascinasjon for natur og vitenskapshistorie, skaper hun sine visuelle verk gjennom metodiske utprøvinger og en analytisk holdning til empiri og teori. Det estetiske vokser frem i den personlige tolkningen av det dokumentariske, der hun også drar veksler på metaforiske og mytologiserende elementer som ligger latent i kildematerialet.

[Bilde]

Utstillingen i NO.5 består av to verk. Det ene er en skulptur som utgjør det absolutt største objektet som er mulig å få inn i gallerirommet i ett stykke, og som dermed tangerer de volummessige og arkitektoniske rammene for utstillingen. I motsetning til skipet i flasken, er det ikke skjulte triks som muliggjør anordningen, men en kartlegging av de fysiske betingelsene i forkant.

Det andre verket dreier seg om hypotetiske berøringspunkter mellom den tyske vitenskapsmannen Johan Zöllner (1834 – 1882) og den canadisk-amerikanske billedkunstneren Agnes Martin (1912 – 2004). Inspirert av sistnevntes geometriske motiver, spiller Johannessen på Zöllners oppdagelse av at parallelle linjer synes skjeve når de krysses av kortere linjer i en bestemt vinkel (”Zöllners illusjon”). En videre betydning av verket kan leses i det faktum at både Zöllner og Martin, gjennom deres metodiske og vitenskapelige undersøkelser, utforsket ulike spirituelle dimensjoner.

Toril Johannessen (f. 1978) bor og arbeider i Bergen. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, avd. Kunstakademiet i 2008. Av separatutstillinger kan nevnes Variable Stars & In Search of Iceland Spar, Oslo Kunstforening og The Generic Stone, Hordaland Kunstsenter, Bergen. Gruppeutstillinger siste år omfatter bl a Susan Collis, Ane Mette Hol og Toril Johannessen, Lautom Contemporary, Oslo, Session 6 – Lecture, AmNudenDa, London og Norwegian Summer Show, Galerie Gabriel Rolt, Amsterdam.

Legg til ekstern kalender…