Electromagnetic Fountain/ The Bubbles of Radio

Utstillingsåpning: Norsk Telemuseum presenterer to installasjoner som utforsker elektromagnetiske felt og gjør de usynlige bølgene sansbare! 20. mars – 11. juli 2010

[Bilde]

Electromagnetic Fountain

Kunstneren og koreografen Amanda Steggell har programmert vannstrålene og lysene i Electromagnetic Fountain til å danse til den skiftende elektromagnetiske strålingen i museet.

Fontenen er utstyrt med en detektor som er følsom for radiobølger. Den elektromagnetiske aktiviteten den avdekker styrer elektriske vannpumper, ventiler og farget lys. Publikum deltar selv i fontenens koreografi ved å passere den med elektronisk utstyr eller ved bevisst å aktivisere mobilene sine i nærheten av fontenens antenne.

Mobilselskapenes basestasjoner, de ansattes sambandsutstyr og overvåkingskameraer påvirker også fontenens luner. Begeret til fontenen er en pensjonert parabolantenne, tidligere brukt ved analog TV-overføring fra Tryvannstårnet.

Steggells lekne og poetiske tilnærming handler ikke bare om estetisk appell. Den åpner for refleksjon over strålingsfeltene som en naturressurs det er knyttet kommersiell og politisk maktkamp til, samt uavklarte helsespørsmål.

I anledning visningen av Electromagnetic Fountain åpner Steggell Antenna Aesthetics -en samling fotografiske og lydportretter av antenner – i Sound of Mu senere samme kveld.

[Bilde]

The Bubbles of Radio

Designeren Ingeborg Marie Dehs Thomas har i prosjektet The Bubbles of Radio laget en encyklopedi over elektromagnetiske felter/ radiobobler. Thomas’ tegninger er inspirert av eldre illustrerte bøker i botanikk og zoologi. Resultatet er en vakker samling illustrasjoner som visualiserer de usynlige elektromagnetiske feltene.

Thomas har gitt GSM, Wi-Fi og ZigBee latinske navn, og designet tilhørende mønstre, til bruk på interiør eller eksteriør, for aktivt eller passivt å vise tilstedeværelsen av teknologiene.

Illustrasjonene er basert på tekniske fakta, som signalenes rekkevidde og styrke, men er ikke ment å være vitenskapelig korrekte beskrivelser av feltene. Thomas’ kreative visualisering gir først og fremst de elektromagnetiske bølgene et sansbart konkret uttrykk. Sansbare referanser kan hjelpe oss til å forstå, reflektere over og diskutere bruk, tilpassing og utvikling av nye kommunikasjonsteknologier.

Legg til ekstern kalender…