Kan FN redde klimaet?

Det store klimamøtet i København skuffet, og flere stiller spørsmål ved effektiviteten av FN-prosessen. En avtale vil ikke komme tidsnok til å unngå alvorlige klimaendringer, nå trengs det flere sololøp, sies det. Er FN kun en prateklubb der bremseklossene bestemmer farta, eller er det den eneste legitime arena hvor sterke overnasjonale avtaler kan fremforhandles?

Forum for Utvikling og Miljø, FN-sambandet og Regnskogfondet inviterer til debatt i Miljøhuset i Grensen 9 i Oslo tirsdag 23. mars klokken 13-16.

”Copenhagen Accord” ble fremforhandlet mellom noen av de mest dominerende statene i verden i dag. Alle andre land fikk resultatet presentert i etterkant, med oppfordring om å slutte seg til. Eksperter, miljøbevegelse og regjering møtes for å diskutere klimaforhandlingenes fremtid.

• Kan man nå se Copenhagen Accord som en start på en parallell serie med klimaforhandlinger ved siden av UNFCCC, som vil kunne sette FN-systemet i fare?

• Hvordan bør det internasjonale samfunn arbeide for raskt å få på plass et bindende og ambisiøst klimaregime som både sikrer utslippskutt som lever opp til forskernes anbefalinger, og tilstrekkelige overføringer til utviklingsland til tilpasning og utslippsreduksjoner?

• Hvilken verdi og effektivitet kan man vente av regionale/nasjonale prosesser og målsetninger?

• Vil initiativet fra statsminister Stoltenberg og president Sarkozy for å få på plass et midlertidig regime for raskt å kunne starte gjennomføringen av regnskogdelen av klimaavtalen kunne bidra positivt til klimaforhandlingene?

1. Innledning ved Guri Bang, Cicero: rammer for forhandlinger, analyse av fremgangen så langt.

2. Stoltenberg/Sarkozy-initiativet: Orientering om initiativet, intensjoner og begrensninger ved statssekretær Kjetil Lund fra Finansdepartementet. Han vil også komme inn på FNs høynivåkomité for klimafinansiering der Stoltenberg er sentral. Kommentar ved leder Lars Løvold i Regnskogfondet.

3. Paneldebatt med: Professor Arild Angelsen i Universitetet for miljø- og biovitenskap, Line Hegna i FNs Utviklingsprogram (UNDP), leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

4. Salen slipper til.

Møteleder: Elin Enge

Kontakt: Arvid Solheim, klimarådgiver i Forum for Utvikling og Miljø, +4797022162

Legg til ekstern kalender…