Stumfilm med live orgelmusikk

Tirsdag 8. juni kl. 20.00 byr Markus kirke på en filmopplevelse utenom det vanlige. Da vises filmen Prestekonen fra 1920 slik den ville ha blitt vist i stumfilmens storhetstid – med improvisert orgelmusikk. Det er den amerikanske organisten Benjamin Kolodziej som vil traktere orgelet i Markus.

Kinoorgelet

Der norske kinoer før lydfilmens inntog stort sett kunne by på ustemte pianoer, utviklet det i Storbritannia og USA seg en tradisjon for å bygge store orgler i kinosalene. Slik kunne store saler fylles med lyd, uten å måtte ty til et helt orkester. Til å begynne med var det lite som skilte disse instrumentene fra vanlige kirkeorgler, men den oppfinnsomme engelskmannen Robert Hope-Jones utviklet snart en ny orgeltype tilpasset film- og annen underholdningsmusikk. De forskjellige klangene ble mer like orkesterets, og orglene ble gjerne utstyrt med all slags «tilbehør». Fra spillebordet, som gjerne ble plassert på en egen plattform på scenen, kunne organisten styre både kastanjetter, sirener og bjeller – til og med hele flygler i de mest påkostede instrumentene. Hope-Jones oppfinnelser kom også til nytte andre steder: en ekstra kraftig utgave av orgelpipen Diaphone var helt frem til 1970-tallet i utstrakt bruk som tåkelur!

Utover på 1930-tallet tok lydfilmen mer og mer over, men entusiaster har sørget for å holde tradisjonen med kinoorgel i live helt frem til i dag. Kasserte instrumenter har fått nye hjem i alt fra gymsaler til private garasjer, flere tradisjonsrike kinoer har restaurert sine gamle instrumenter, og stadig nye generasjoner organister lærer kunsten å improvisere musikk til levende bilder.

Orgelet i Markus kirke er fra 1927, og deler flere av kinoorgelets karaktertrekk. Slagverk og tåkelur mangler, men i tillegg til vanlig orgellyd kan orgelet by på blant annet strykerklang, klarinetter, trompeter og fløyter. Benjamin Kolodziej er både kirke- og kinoorganist, og vil utnytte instrumentets muligheter til fulle.

Filmen

Filmatiseringen av dikterpresten Kristofer Jansons fortelling om den unge mannen som blir kalt til sogneprest, på vilkår om at han gifter seg med enken etter sin forgjenger, regnes som et av den regissøren Carl Theodor Dreyers mesterverker. Prestekonen ble spilt inn på Maihaugen på Lillehammer som et nordisk samarbeidsprosjekt, med dansk regissør, norsk manusforfatter og svenske skuespillere.

Benjamin Kolodziej er ansatt som organist ved Southern Methodist-universitetet i Dallas, Texas, der han også har undervist i kirkemusikk. Han er dessuten organist i Lord of Life lutherske kirke i byen Plano. Kolodziej har mastergrad i både kirkemusikk og teologi. Han har vunnet flere priser for sitt orgelspill, og hans mangfoldige virksomhet spenner fra teologisk forskning til fremføring av filmmusikk. Konserten i Markus kirke 8. juni er hans første i Skandinavia.

Legg til ekstern kalender…