Boklansering: Norske interesser i Latin-Amerika

Debatt om norske interesser i Latin-Amerika. Og musikk, litteratur og sommerfest.

Norge ønsker å opprettholde en internasjonal profil som et foregangsland innen miljø, demokrati og menneskerettigheter. Men hvordan ser dette ut når man går de enkelte investeringene etter i sømmene?

[Bilde]

Program

Kjartan Fløgstad leser og forteller om drømmen om El Dorado.

Debatt om REDD-initiativet

Linn Herning, fra For Velferdsstaten innleder om norske interesser i utviklingspolitikken.

Einar Braathen, artikkelforfatter og forsker på NIBR, om REDD-initiativet.

Torkjell Leira, artikkelforfatter og Regnskogsfondet-arbeider, om Amazonas-fondet.

Jorge Soria, Boliviagruppen i LAG, om REDD sett fra Sør.

fotoserie fra Johnny Haglund

Gatas Parlament spiller til dans.

REDD-debatt torsdag 17.6 kl. 1830 Latin-Amerika og det norske klima- og skoginitiativet.

Initiativet har blitt en hovedpilar i Norges internasjonale klimapolitikk. I Latin-Amerika har Norge inngått avtaler både med Brasil, Guyana og Mexico for å redusere klimagassutslipp fra skogødeleggelse. Mange milliarder kroner er lovet. Samtidig er både urfolksbevegelsen i Amazonas og Bolivias president Evo Morales svært skeptiske.

Latin-Amerikaboken 2010 handler om norske interesser i Latin-Amerika.

I begrepet gull og grønne skoger ligger fortidens drøm om El Dorado og Europas plyndring av edle metaller fra Mellom-Amerika og Andes­regionen. Men gullet kan også være oljen, det sorte gullet eller gullgruvedrift i Guatemala i dag. De grønne skogene kan være en myte­omspunnet og jomfruelig jungel med urfolk som ikke har kontakt med omverdenen, eller det kan være Atlanter­havs­skogen i Brasil som er truet på grunn av industri og mono­kultur. Videre kan den grønne skogen også være regnskogen som Norge vil redde gjennom regnskogs­milliardene. ”Å love gull og grønne skoger” brukes om store løfter som er vanskelig å holde.

Boken tar opp et utvalg av Norges forhold til Latin-Amerika, gjennom bistand, formidling, næringsliv og internasjonale institusjoner. Samtlige av artiklene er skrevet spesielt for denne utgivelsen, av både latinamerikanske og norske bidragsytere. Foruten temadelen gir boken en oppdatert oversikt over den politiske, økonomiske og sosiale situasjonen i landene i regionen.

Latin-Amerikaboken er den eneste oppdaterte boken på norsk om dette kontinentet. Boken gis ut av Latin-Amerikagruppene i Norge.

Legg til ekstern kalender…