JAN FREUCHEN: F.A.Q.

26. august – 26. september 2010

Vi er glade for å kunne invitere til en utstilling med nye verk av Jan Freuchen. Dette er hans andre separatutstilling hos oss.

Midt i galleriet reiser det seg en kirkegård av avlagte treningsapparater. De gråmalte metallrammene er i ferd med å bli overgrodd av et slags ugress som viser seg å være klaser av sorte og hvite øretelefoner. Ut av disse synger fugler repetative fragmenter fra forskjellige Hitchcock-filmer. I dette verket og i de andre verkene i utstillingen konfronteres en eller annen form for låst, rigid struktur (reisverk fra et hus, tavler fra et klasserom) med en eller annen form for ekspressiv gest. Institusjonaliserte strukturer som omgir oss i vår dagligdagse tilværelse, møter en tilsynelatende intuitiv, fri form som kan være hentet fra helt andre arenaer, fra hypnose eller dype drømmer. Verkene fremstår som en serie av problematiseringer som på et gjentagende, nesten manisk vis prøver å forene disse to uttrykkene. Utstillingens tittel (Frequently Asked Questions) spiller på hvor sentral denne motsetningen har vært i behandlingen av moderne kunsthistorie. Tradisjonelt har man oppfattet det ekspressive som en frigjørende reaksjon på en bunden form. I Freuchens verk er det langt mer uklart om det ene uttrykket er en forutsetning for det andre, og om det ikke like gjerne kunne være motsatt.

Jan Freuchen er født i 1979 og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt am Main. Verk av Jan Freuchen har i de siste årene vært inkludert i utstillinger som Momentum, Moss (2009); Jan Freuchen. Jone Kvie. Josefine Lyche, Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand (2009); ev+a, Limerick, Ireland (2009); Lights on, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Oslo (2008); If You Destroy the Image, You’ll Destroy the Thing itself, Bergen Kunsthall (2008); Skulpturbiennalen, Vigelandsmuseet, Oslo (2008); 1st Athens Biennial, Destroy Athens, Athens (2007).

På åpningsdagen lanseres Jan Freuchens nye bok Retreat Center (Lord Jim Publishing, 228 sider). Boken distribueres av Torpedo, Oslo, og er gitt ut i samarbeid med Galleri Erik Steen.

For mer informasjon, kontakt Erik Steen eller Nina Paus på telefon 22 55 09 54.

Neste utstilling: Harald Fenn, åpning 30. september.

Legg til ekstern kalender…