DE DØDES TJERN på filmrull

De dødes tjern er en av de virkelige klassikerne i den norske filmhistorien, og muligens den mest vellykkede psykologiske thrilleren som er produsert her til lands. Vi følger en vennegjeng på seks personer som skal på hyttetur, de er to par og to enslige menn. Bjørn Werner, Liljans tvillingbror, er allerede på hytten og skal møte dem der, men når de kommer frem er han ikke å finne. De eneste sporene de finner av ham leder ut i det skumle tjernet som ligger like ved hytten, og man aner en tragisk selvmordshistorie bak hans forsvinning.
Det knytter seg et gammelt sagn til tjernet, om en mann som gal av lidenskap drepte sin søster og hennes elsker før han druknet seg i tjernet den 23. august for hundre år siden. Det sies at han går igjen og utøver en dragende makt over alle som bor i hytten og får dem til å drukne seg. Det er tre dager igjen til den 23. august, og Liljan oppfører seg høyst besynderlig. Er historien i ferd med å gjenta seg? Hvordan kan det i så fall være mulig? Hvem eller hva er det som lusker rundt i skogen? Kanskje kan deler av svaret komme fra Bjørns dagbok, som ligger igjen etter ham.

Blant turfolket dannes det flere teorier om hva som er i ferd med å skje, men hvem har rett; Redaktøren som tror på gjengangere, Liljans forlovede Gran, som mener Bjørn ble myrdet, eller psykologen som antar at svaret kan ligge i sjelelig forvirring. Samtidig vimser Henki Kolstad uforstående omkring og ser at den 23. nærmer seg. Mye av spenningen i filmen ligger i valget tilskueren har mellom de forskjellige teoriene, alt holdes åpent helt til den intense avslutningen. Er man tilhenger av prosaisk naturvitenskap, demonisk okkultisme eller noe midt i mellom? Her er det fritt valg, og den som lever får se.

Filmen inneholder dessuten en drapsskummel drømmesekvens som lett tar knekken på lettvektergrøssere som for eksempel The Blair Witch Project. Alle som føler ubehag ved tanken på å ha morderisk skrømt etter seg i skogen om natten er herved advart.

(Cinemateket Trondheim)

Legg til ekstern kalender…