Vincent Lunge Fundaţia România

[Bilde]

I år er det 20 år siden Vincent Lunges Institutt først så dagens lys, Fundaţia România er den første av to utstillinger som markerer jubileet denne høsten.

I april/mai var vi en tur i Romania, i Bucuresti og Craiova, og i landsbyen Dutulesti hvor vi bygget et fundament. Et arbeid i stein, som gjennom diskusjoner og fysisk utprøving utviklet seg til å ta form av en liten vei. I det rumensk/norske samarbeidet forholdt vi oss også …til begrepet Fundaţia i betydningen kulturelt fundament, og så på hvordan våre ulike bakgrunner har vært med å forme vårt syn på kollektivt liv og arbeid. Kommunismen har jo egentlig aldri funnet sted.

’Jeg skal si deg hvordan det var, ‘ sa han med lav stemme. ’Vi lot som om vi jobbet for dem, og de lot som om de lønnet oss. Om morgenen møtte arbeiderne opp klokken åtte. Klokken ni tretti laget de seg en sandwich. Litt mer tid gikk. Ved ett-tiden begynte noen å koke opp grytene. Presis klokken fem slapp vi pennen. Slik var det: Avgjørelsene ble tatt for oss, vi fylte opp stillingene uten at de tilhørte oss. Vi eide ikke noe, de som eide oss eide heller ikke noe, alle hadde samme lønn. Men en dag ble alt det de ikke eide tatt fra dem, og vi fikk tilbake retten til å gå hvor vi ville, med hvem vi ville, på den måten vi ville. Vi viste ikke hvor vi skulle gå, stolte ikke på dem vi gikk sammen med. De som eide oss gikk over til den andre siden av gaten, hvor de møtte seg selv og noen gamle kamerater i døren. De bosatte seg i huset, som lignet på det de hadde hatt, og kalte det for framtiden.’

~ Mircea Dinescu – rumenske forlegger. Utdrag fra reiseskildringen All Verdens Ulykker av Jonny Halberg 2007.

Vi som stiller ut er Alina Cărămizaru, Corina Bărbuică, Laurenţiu Bărbuică, Cornel Mihai Ungureanu, Åse Karlsen og Jone Skjensvold. I utstillingen viser vi foto, tekst og objekter, samt dokumentasjonsvideo fra prosjektet.

Communism doesn’t work because people like to own stuff. ~ Frank Zappa (1940 – 1993)

Velkommen til vernissasje på Podium – torsdag 9. september kl 20.00, performance kl 22.00 (Podium, Hausmannsgate 34, 0182 Oslo).

Åpningstidene er ellers fredag 10. til søndag 12. september fra kl 12 til 16.

Legg til ekstern kalender…