U-landsseminar: Hvorfor så sterk økonomisk vekst i Afrika nå?

Afrika ble i likhet med resten av verden rammet av finanskrisen, men kom ut av det med mindre skade enn først fryktet. Mens OECD-landene går en usikker fremtid i møte, er Afrikas utsikter til økonomisk vekst betydelig lysere. Mange begynner nå å innse de potensielle mulighetene i Afrika, der det er høy investeringsrisiko, men også høy avkastning.

Afrika er i dag den raskest voksende regionen, med en økonomisk vekst som er anslått til 5,9 prosent i løpet av 2011, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). Dette begynner å nærme seg nivået til mange asiatiske land, med unntak av India og Kina.

Mye av veksten skyldes høyere råvarepriser, samt vekst i sektorer som telekommunikasjon, handel og industri. En mer stabil politisk situasjon har bidratt til bedre forhold for næringslivet og dermed en økning i strategiske investeringer.

Ordstyrer:

Halvor Mehlum professor ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo, med makro- og utviklingsøkonomi som spesialfelt.

Innledere:

Kjell Roland, sosialøkonom og forsker. Daglig leder i Statens investeringsfond for utviklingsland (Norfund)

Erik S. Reinert, doktorgrad i økonomi fra Cornell University, forfatter av boka How Rich Countries got Rich and Why Poor Countries Stay Poor, som har skapt internasjonal debatt med sin historiske og evolusjonære tilnærming til økonomien. Boka kom på Financial Times’ bestselgerliste, og ble kommentert av tidligere president Bill Clinton. Hans næringspolitiske rådgivervirksomhet spenner i dag fra Pretoria til Moskva.

Espen Søilen, avdelingsdirektør for avdeling “Internasjonalisering og samfunnsøkonomi” i NHO.

Legg til ekstern kalender…