Martin Skauen - Bold Peek Point

Only visions completely undefined by the current reality constitute our first steps to liberation.
-John Zerzan

Galleri MGM har gleden av å invitere til åpning av Martin Skauens andre separatutstiling Bold Peek Point. Utstillingen består av video, skulptur og flere nye tegninger.

Utstillingen tar utgangspunkt i videoen Kukanka som er en 10 minutter lang avfilmet tegning. Verket er tidligere vist på The 3rd Moscow Biennale i 2010. Skauen anvender en særegen teknikk hvor han filmer tegninger med et håndholdt kamera som beveger seg over overflaten. Tegningen i seg selv er 200 × 150 cm. Kamera dveler ved enkelte partier og skaper illusjon av bevegelse og rom.

Martin Skauen undersøker i dette verket det religiøse ritualet Kukanka og leverer sin tolkning. Kukanka er et innfødt ord for liminalfasen. Liminalfasen beskrives i faglitteraturen som en hverken-eller fase, en tid hvor man ikke innehar sin forrige status, men heller ikke har fått sin nye. Kukanka er Ndembu – folkets (fra sentral afrika) betegnelse for ett overgangsritual hvor barn sendes til et hellig avsondringsområde eller til hellige skjulesteder.
Denne typen ritualer er knyttet til endring av status. De markerer en forandring av sted, stadium, sosial posisjon eller alder. Det er ritualer som vasker bort menneskets tidligere status for å gjøre han eller henne klar til å gjenfødes som en ny person.

I dette verket skaper Martin Skauen et mørkt og klaustrofobisk rom som viser en absurd verden forankret i det underbevisste. Skauen fokuserer gjennomgående på urkrefter og sjamanisme, vold og seksualitet, både hos urfolk og hos dagens mennesker.

I tillegg viser Skauen nye tegninger og skulptur. En stor tegning med tittelen Europa fremstiller et visjonært, surrealistisk og smertefullt portrett av verdensdelen. Tegningene er detaljerte og beskriver en verden i kaos. De er groteske og flamboyante, men ikke uten humor.

Martin Skauen bor og arbeider i Oslo og Berlin. Siden han gikk ut fra Statens Kunstakademi i Oslo i 2002 har han stilt ut ved gallerier og museer i Skandinavia, Europa og USA. For tiden er han aktuell med utstilling på Luis Adelantado i Valencia og han er representert på Frieze Art Fair med Laura Bartlett Gallery. I 2008 var Skauen ferdig med residency på Kunstlerhaus Bethanien i Berlin. Av andre viktige utstillinger han har deltatt på kan nevnes The 3rd Moscow Biennale, 1st Athens Biennale, Astrup Fearnely Museum, Frankfurter Kunstverein, Gothenburg Kunsthall, Tegnebiennalen, Mihai Nicodim Gallery (L.A.). I 2011 stiller han ut på Sammlung Falkenberg i Hamburg.

Legg til ekstern kalender…