Untitled, 2010 - med Øystein Aasan, Lars Korff Lofthus, Marius Martinussen, Kristin Nordhøy, Sandra Norrbin, Peter Schuyff og Annika Ström

[Bilde]


Da planen om å starte opp Lautom var helt ung, var den første ideen å ikke ha noen begrensninger på hvilke former for samtidskunst som skulle stilles ut, men allikevel ha et uutalt fokus på maleri. Da Lautom åpnet i april 2007 var ideen om dette fokuset på maleriet så godt som borte, og maleriet har langt ifra spilt noen hovedrolle i Lautoms korte historie. Med denne ustillingen tar Lautom turen tilbake utgangsideen og har invitert syv kunstnere til å bidra til en maleriutstilling.

Alle kunstnerne viser arbeider med forskjellige grader av abstraksjon, hvor bruk av mønster danner et gjennomgående tema. Arbeidene spenner fra det helt nonfigurative til figurasjon hvor abstraksjonen ligger i teknikken. Øystein Aasan og Kristin Nordhøy har på hvert sitt vis behandlet rutenettet. Aasan har med forskjellige lag av maling laget to malerier som ved første øyekast fremstår som kalde, mekaniske og konstruerte, men ved nærmere ettersyn ser man den maleriske behandlingen av overflaten. Nordhøy bruker maskeringstape for å konstruere et finrutet mønster i grått-hvitt. Hun har laget en malt versjon av Photoshops transparency, en funksjon i bildebehandlingsprogrammet som er ment å hjelpe én å illustrere det gjennomsiktige. Marius Martinussen har laget en serie med mindre malerier hvor forskjellige lag og farger spiller mot hverandre. Disse kan leses som abstraksjoner av landskap, med himler eller refleksjoner i vann. Linjer i billedflatene kan forstås som nett av veier sett ovenifra, eller simpelthen mønsteret som hans knuste iphone fikk i glassoverflaten etter at den falt i bakken. Peter Schuyff viser to malerier, hvorav det ene er en abstrakt fabulering på et funnet maleri av ukjent opphav. Schuyffs mønster legger seg på overflaten av maleriet og anntekterer billedflaten. Det opprinnelige maleriet gir Schuyffs arbeid en historie, mens dens egenverdi tas ifra det, i det det settes i en ny kontekst. Lars Korff Lofthus jobber figurativt, men abstraksjonen er et viktig virkemiddel i hans maleteknikk, hvor figurene ofte blir manet frem av brede flerfargede penselstrøk som legger seg i billedflaten og skaper en kontrast mellom en forenklet figurasjon og bakgrunnen. Annika Ström viser et maleri fra sin pågående serie med tekst-baserte arbeider med korte og ofte såre men humoristiske tekster. Sandra Norrbin er den som har tatt fortolkningen av maleriet lengst vekk fra det man oppfatter som maleri, ved å benytte seg av fargen og formen på vinkeljern og med dem lage et skulpturelt maleri som forandrer seg etterhvert som man beveger seg i rommet.


Utstillingen står til 14. november



Øystein Aasan (1977, NO) hadde tidligere i år sin første institusjonelle separatutstilling ved Kunstverein Arnsberg i Tyskland, og han deltok i gruppeutstillingen Les Interlocuteurs som ble vist på La Vitrine i Paris og I’Ecole des Beaux-Arts i Toulouse i Frankrike. Han forbereder for tiden sin første solomuseumsutstilling i Norge, som åpner på Sørlandets Kunstmuseum i januar 2011. Aasan bor og jobber i Berlin.

Lars Korff Lofthus (1978, NO) fikk sin MA fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2009, i slutten av oktober skal han delta på BGO vol 1 på Bergen Kunstmuseum. Han har tidligere iår hatt to separatutstillinger i Bergen, på galleri Langegården og Entree. Lofthus bor og jobber i Bergen og Hardanger.

Marius Martinussen (1978, NO) er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim. Han har i 2010 vært med på to gruppeutstillinger i på Bomulldsfabrikken Kunsthall i Arendal og hadde i 2009 en soloustilling på Kunstnerforbundet. Martinussen har hatt utsmykningsoppdrag på en lang liste av steder fra Dubai til Svalbard. Martinussen bor og jobber i Oslo.

Kristin Nordhøy (1977, NO) har sin MA fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun hadde nylig en separatutstilling på Tegneforbundet i Oslo. I 2009 deltok hun på Tempo Skien, og på utstillingen Norwegian Summer på Galerie Gabriel Rolt i Amsterdam. Nordhøy bor og jobber i Oslo.

Sandra Norrbin (1976, SE) deltok i 2009 i gruppeutstillingene Tempo Skien og Tendenser 2009 på galleri F15, i 2010 har hun hatt to soloutstillinger; i Umeå i Sverige og på Supernova i Riga, Latvia. Norrbin bor og jobber i Oslo, hun har for tiden Rådhusatelieret.

Peter Schuyffs (1958, NL) bodde på 80 og 90-tallet i New York og var da assosiert med Neo-Geo retningen innen maleriet, eller “new geometry”; en retning med slektskap til både minimalisme og pop-kunst. Han har gjennom en lang karriere stilt ut på steder som Fondacion Caixa i Barcelona, New Museum of Contemporary Art i New York, og Pat Hearn Gallery og Leo Castelli Gallery, begge i New York. Hans arbeider befinner seg i flere store offentlige samlinger som the Metropolitan og the Museum of Modern Art i New York. Schuyffs bor og jobber i Amsterdam.

Annika Ström (1964, SE) var nylig aktuell med performancearbeidet; Ten embarrased men, som en del av Frieze art project under kunstmessen i London i uken som gikk. I desember åpner hun soloutstilling på Temple Bar Gallery i Dublin, hun er ellers aktuell i utstillingen Swedish Conceptual Art på Kalmar Konstmuseum i Sverige og på Jeu de Paume i Paris. Ström bor og jobber i Hove, UK.

Legg til ekstern kalender…