Marte Eknæs: Overlay, Trevor Paglen: The Other Night Sky, Mierle Laderman Ukeles: Hartford Wash, Dziga Vertov: Kino Pravda

Kunsthall Oslo viser separatutstillinger ved Marte Eknæs og Trevor Paglen i kombinasjon med historiske arbeider av Mierle Laderman Ukeles og Dziga Vertov.

Marte Eknæs’ utstilling Overlay består av en gruppe arbeider laget spesielt for Kunsthall Oslo. Eknæs sammenstiller minimalismens formspråk med en undersøkelse av teknikker hun finner i så vel byplanlegging som i næringslivets designede bedriftsidentiteter – ”de abstrakte strukturene vi til vanlig ikke har tilgang til, men som kommer til uttrykk i fysiske strukturer som vi må forholde oss til”.
Overlay er Eknæs’ første separatutstilling i Norge.

Mierle Laderman Ukeles’ ”Hartford Wash (1973) har ikonstatus innen feministisk performancekunst. Der Eknæs befatter seg med de prosessene som skaper bylivets urbane strukturer, var Ukeles’ arbeid et bevisst forsøk på å få den ofte usynlige arbeidsinnsatsen som skal til for å opprettholde de samme strukturene fram i lyset.

Trevor Paglens utstilling The Other Night Sky gjør bruk av høyteknologiske fotografiske metoder så vel som informasjon samlet inn av satellittkikkere verden over for å spore og dokumentere hemmeligholdte amerikanske satellitter. Paglens fotografier kan ses som romantiske bilder av nattehimmelens sublime skjønnhet, samtidig som de gir en kommentert undersøkelse av hvordan himmelen militariseres. Dette er første gang Trevor Paglens arbeider vises i Norge.

Dziga Vertov var overbevist om at filmkameraet er i stand til både å oppdage og konstruere et bilde av verden som er utilgjengelig for det menneskelige øye, og reportasjefilmene som inngår i hans ”Kino-Pravda” (”Filmsannhet”, 1925) demonstrerer dette tydelig. Han så for seg et nettverk av ”kinok”-er (fra kino-oki: film-øye) – engasjerte filmskapere som skulle bruke kameraet til å avdekke skjulte sannheter om livet, ”livet tatt på fersken”, så å si. Disse eksperimentene fra dokumentarfilmens barndom peker fram mot Paglens prosjekt og kanskje også mot overvåkningssatellittene selv.

Legg til ekstern kalender…