Fett-debatt: Borgelig feminisme, en bløff eller en viktig alliert i kampen for likestilling?

[Bilde]

I siste nummer av tidsskriftet Fett undersøkte vi hvordan venstre og høyresida kan være så uenige i spørsmålet om likelønn ved å snakke med Hilde Bojer og Kristin Clemet. Nå fortsetter vi debatten om høyre og venstresidas forhold til feminisme på Soria Moria i Oslo.

De borgerlige feministene kjempet gjennom stemmeretten. Så kom arbeiderklassefeministene og ville ha bedre arbeidsforhold og selvbestemt abort. Alle, tilsynelatende, vil ha likelønn. De vil at fedrene skal være hjemme med barna sine. Og alle syns det er fælt at tallene for vold mot kvinner er så høye som de er.

Fett vil gjerne slå hull på retorikken og se hva vi egentlig snakker om her.

Likestillingsminister AUDUN LYSBAKKEN skrev i innlegget “Blåøyd feminisme” i Klassekampen at høyresidens begrep om ”valgfrihet” er fengende, men falsk. Ifølge ministeren er Høyresiden allergisk mot politiske reguleringer og ser ikke tvangen som ligger i tradisjoner, vanetenking og trange kjønnsroller. INGUNN YSSEN slår et slag for statsfeminismen, lover og reguleringer i boka Bråk! som kom ut tidligere i år. AINA STENERSEN, internasjonal rådgiver i Frp, er opptatt av likestilling i et parti som vil oppheve likestillingsloven og likestillingsombudet. HILDE EKEBERG legger stor vekt på individets frihet og som kristendemokrat stor vekt på at mennesket er et sosialt vesen som ikke gjør sine valg i et vakuum.

Så, hvor går skillet mellom høyresidas og venstresidas feminisme? Snakker vi om radikalt ulike visjoner av hva likestilling er eller bør være, eller er det rom for samarbeid? Er det bare tiltakene som skiller oss?

PANEL: Audun Lysbakken (Sv) er Barne-, likestilling- og inkluderingsminister

Ingunn Yssen var tidligere direktør for Likestillingssenteret og gav i januar ut boka Bråk! med Marie Simonsen. Arbeider nå som politisk rådgiver for Ap.

Hilde Ekeberg (Krf) har vært ansatt ved KrFs landskontor som organisasjonsrådgiver og kvinnepolitisk rådgiver og arrangerte “Jentekonferansen 2010 – makt og muligheter” tidligere i høst.

Aina Stenersen (Frp) Internasjonal Politisk rådgiver Fremskrittspartiets Stortingsguppe

Charlotte Myrbråten er redaktør i tidsskriftet Fett og anmelder i Aftenposten og Bergens Tidene.

Ordstyrer er Ida Irene Bergstrøm, journalist, samfunnsviter og styreleder i Fett.

Adresse: Midt på Torshov
Vogtsgate 64

Legg til ekstern kalender…