Kristin Nordhøy - Transparency

[Bilde]


Kristin Nordhøy jobber i all hovedsak materialbasert, ofte gjennom metoder som etterligner grafiske prosesser, men hos Nordhøy resulterer disse i unike arbeider. Hun har ved flere anledninger brukt maskeringstape enten som et rent verktøy i tegninger, eller i store veggarbeider hvor den har vært et viktig materiale i prosessen. Tapen fremstår i noen arbeider som et viktig visuelt element. I andre arbeider har hun dekket vegger med striper av tape som så blir malt over og deretter fjernet slik at de hvite skyggene som står igjen forklarer prosessen som ligger til grunn for arbeidet. I denne utstillingen har hun i flyttet prosessen over på lerret.


I en serie med malerier har hun tatt utgangspunkt i funksjonen “transparency”, et grått/hvitt rutenett som illustrerer gjennomsiktighet i det digitale billedredigeringsprogrammet photoshop, som hun normalt bruker i forarbeidet til sine verk. Ved bruk av smal maskeringstape og akrylmaling har hun laget ett jevnt rutenett på lerret, som et malt bilde på den digitale versjonen av ett blankt ark. På avstand fremstår maleriene som monokromer i forskjellige grånyanser, men rutenettet trer frem og begynner å flimre når man nærmer seg. I et større veggmaleri er det grå rutenettet malt rett på veggen som om en bit av veggen er markert og klippet bort i photoshop.


Videre har hun utforsket teknikken ved å male rutenettet i forskjellige fargenyanser over hverandre med små forskyvninger, som igjen danner mønstre eller bevegelser i overflaten. Utstillingens største arbeid på lerret fremstår som et landskap på avstand, som krusninger på vann, eller en eng som vinden får til å bølge, men når man står på nært hold ser man hvordan rutene spiller mot hverandre.


Kristin Nordhøy har i denne utstillingen for første gang utforsket maleriet som medium. Men fortsatt er det den langsomme akten med å legge stripe for stripe med maskeringstape som ligger til grunn for arbeidene. Resultatet er arbeider som veksler mellom å flimre og bevege seg, og å speile den meditative handlingen utført i atelieret.


Kristin Nordhøy (1977, NO) har sin MA fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun hadde nylig en separatutstilling på Tegneforbundet i Oslo. I 2009 deltok hun på Tempo Skien, og på utstillingen Norwegian Summer på Galerie Gabriel Rolt i Amsterdam. Nordhøy bor og jobber i Oslo. I februar skal Nordhøy ha sin første soloutstilling i Bergen, på visningstedet Volt

Legg til ekstern kalender…