TINO SEHGAL (29. januar - 6. mars 2011)

[Bilde]


Tino Sehgals (f.1976) kunstverk består av mennesker plassert i institusjonelle utstillingslokaler, det være i gallerier, museer, biennaler, private samlinger eller kunstmesser. Menneskene i Sehgals konstruerte situasjoner forsøker å innlede samtaler, leker og andre former for opplevelser med besøkeren. Selv om arbeidene er objektløse presenteres de konstruerte situasjonene lik konvensjonelle kunstobjekter i institusjonelle sammenhenger. Verkene vises under vanlige åpningstider, de kan kjøpes og selges, og ettersom de er repeterbare, har de også tidsholdbarhet.

Sehgals praksis innen deltakerbasert kunst er formet av hans studier innen dans og økonomi. Hans kunstneriske utgangspunkt er at menneskene forbruker jordens ressurser i en hastighet som ikke lenger er nødvendig. Meningsproduksjonen i Sehgals kunst er derfor ikke koblet til en økonomi som bygger på materiell produksjon av gjenstander. Hans kunst eksisterer kun i øyeblikket og i gjenfortellinger, der ingenting dokumenteres. Sehgal understreker at det ikke er performance, som historisk sett var kritisk til kunstmarkedet. Sehgal mener at objektbasert kunst opererer med en produksjonsmodell der man må utvinne materialer fra naturressurser og transformere det til et produkt. Med de konstruerte situasjonene transformerer man derimot handlinger til kunstverk som simultant produserer og oppløses. Fremfor å skape objekter, skaper denne kunsten mening og relasjoner mellom mennesker.

Menneskene som utfører Sehgals kunstverk kalles fortolkere. Disse personenes egne erfaringer og holdninger preger arbeidet slik at hver opplevelse av den konstruerte situasjonen vil være unik. Fortolkerne improviserer rundt verkets grunntemaer i møte med utstillingens besøkere. Kunstpublikummet er ikke passive betraktere, de er aktive deltakere som bidrar i verket.

Kuratert av Ruth Hege Halstensen.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord og Goethe Instituttet.

Utstillingsperiode: 29. januar – 6. mars 2011


Legg til ekstern kalender…