Hvordan lage en Atombombe? -et kræsjkurs for nybegynnere

[Bilde]
Kl. 5:30 16. juli 1945 fant den første prøvesprengningen sted i Nevada-ørkenen i Los Alamos, USA. Ildballen strakte seg 40 000 fot i været, og bombens sprengkraft tilsvarte 20 000 tonn TNT. Under en måned senere ble atombomben brukt på mennesker, da de to japanske byene Hiroshima og Nagasaki ble rammet 6. og 9. august. Verden var inne i atomalderen. Men hvordan begynte det hele?

Fysiker Morten Bremer Mærli og forfatter av boka “Atomvåpen – …Det du ikke vet – det du ikke vil vite” kommer for å forklare oss hvordan en atombombe er skrudd sammen, og hva som trengs for å lage en. Han kommer også til å snakke om hvor stor faren for spredning av atomvåpen til såkalte “røverstater” og terrorister er.

Seminaret åpnes med visning av dokumentarfilmen “The Manhattan Project” som forteller historien om hvordan atombomben ble oppfunnet, med intervjuer med de gjenlevende forskerne som var med på prosjektet.

Det blir servering av pizza og brus under møtet.

Dette er første møte i en tverrfaglig serie om atomvåpen som vil pågå utover våren på Blindern, i regi av ICAN Norge – kampanjen for et forbud mot atomvåpen. De neste møtene blir (dato ikke endelig):

Februar: De humanitære konsekvensene av atomvåpen – Hiroshima og Nagasaki. Et medisinsk perspektiv.
Mars: Er bruk av atomvåpen lov ifølge folkeretten, og er det etisk forsvarlig? Et juridisk og filosofisk perspektiv.
April: Skaper atomvåpen fred? Et statsvitenskapelig og historisk perspektiv.
Mai: En atomvåpenfri verden i vår levetid – Utopi eller virkelighet?
[Bilde]

Legg til ekstern kalender…