Olje for utvikling, eller olje mot utvikling? Norges motstridende regnskogspolitikk Ulandsseminaret 8.februar 2011

Medarrangør: IGWA og Norsk Folkehjelp

Panel:

Ivar Christiansen (ordstyrer) – Presseansvarlig i Norsk Folkehjelp

Dag Olav Hessen – Professor i biologi og nyansatt i Oljefondets etikkråd

Lars Løvold – Leder i Regnskogfondet

Representant fra Finansdepartementet

Om seminaret:

Den norske regjeringen ønsker å bruke 2,2 milliarder kroner på å bevare regnskog i utviklingsland, og det er fra regjeringens side ytret et ønske om at Norge skal være pådriver for nettopp slike vernetiltak.

Samtidig investeres det gjennom Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, over fem ganger så mye i selskaper som er med på å rasere den samme regnskogen. Ved forrige årsskifte hadde Oljefondet investert 11,2 milliarder kroner i til sammen seks selskaper som anklages for å påføre stor skade på regnskog og urbefolkning. Hvor store beløp det egentlig dreier seg om er vanskelig å få oversikt over, da det i tillegg til disse investeringer kommer investeringer gjort i datterselskaper etc.

Et av disse selskapene er spanske Repsol, et oljeselskap som driver utvinning i Amazonasområdene i både Peru og Ecuador. I dette selskapet alene har Norge investert 2,8 milliarder kroner –et beløp som har tidoblet seg siden 2007, året da Regnskogfondet for første gang varslet oljefondets etikkråd om skadene Repsol stod ansvarlige for.I følge Regnskogfondet er selskapet ansvarlig for forurensning gjennom industrielle utslipp og lekkasjer, noe som igjen har ført til store ødeleggelser på urfolks land, territorier og naturressurser. Etikkrådet har behandlet saken siden 2007, men har fortsatt ikke kommet til noen konklusjon.

Hovedspørsmål:

Vi spør; kan denne dobbeltmoralismen tolereres? Hvordan skal man tolke det faktum at Norske investeringer både beskytter og ødelegger regnskog samtidig? Hvorfor bruker etikkrådet så lang tid på å uttale seg, og hvilken innflytelse har de egentlig på investeringene som blir gjort via Oljefondet?

Legg til ekstern kalender…