Genmodifisering – hvem, hva, hvor? Forskeren, aktivisten og fôrimportøren møtes til debatt Ulandsseminaret 15.februar 2011

Panel:
Hanna Kvamsås – Spires matgruppe

Thomas Bøhn – Forskningsdirektør ved GenØk

Bell Batta Torheim – Rådgiver i Utviklingsfondet

Representant fra FHL – Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening

Om seminaret:
Genmodifisert mat vekker heftig debatt. I USA er det nærmest umulig å få tak i ikke-genmodifisert soya og mais, mens det i EU knapt er lov å dyrke GM-mat. I Norge er ingen GMO godkjent for mat eller fôr, men fiskefôrimportører har dispensasjon til å bruke ikke-godkjent GMO. En bred allianse av bønder, naturvernere og solidaritetsorganisasjoner er i mot GMO, mens en håndfull professorer mener vi bør godkjenne GMO i Norge. Forkjemperne mener at GMO kan bidra til å løse den globale matkrisa med økt produksjon og redusert bruk av sprøytemidler. Kritikerne hevder derimot at GMO fører til tap av biologisk mangfold, forsterker storselskaps kontroll over matkjeden bl.a. gjennom patenter og at det er umulig å unngå genforurensing når man først begynner å dyrke GMO.

Hovedspørssmål:

Hva er egentlig GMO? Hva skjer i verden? Kommer GMO snart til Norge? Hvorfor dyrkes GMO? Må vi ha GMO for å få nok mat? Hvorfor er GMO så omstridt?

Legg til ekstern kalender…