De undertrykte demoners hverdag

Dortmund Bodega
presenterer
Kim Andre Hagen
med utstillingen
De undertrykte demoners hverdag

Åpning Fredag 4 Februar 2011 kl 20:00. Schousplass 6 Oslo

For at gjøre ende på våre spørsmål prøver vi å finne et fast holdepunkt i vår gjensidige forakt for alle de menneskene som føler glede over sin virkelighet. På uttallige steder i livsløpet hyller vi bonden, kornet, naturen, smeden, jernbanene, og industrien. Vi anerkjenner til og med de vanligste menneskelivs usleste bedrifter.
Derimot vil vi ikke forherliggjøre aktivitetene gjennom romantisering av arbeidernes lidelser. Snarere anerkjenner vi hvordan bonden gjennom århundrer i samliv med naturen og dyrene har utviklet et sensitivt, unikt organisk og moralskt ansvar overfor de viktigste dyder.

Innsmurt i de nedrigste detaljer av mennesklige kroppsvæsker ligger vi avmålt stille, sikter og peker ut offeret. Et overdøvende smell og min kollega faller over ende med den underste kjeven skutt bort. Tungen er blitt revet tvert av, hovner sakte opp og stenger for luftinntaket. Skyttergraven er 30 centimeter. Telen hard som stein. Vi ligger slik et døgn. Sakte ser jeg livet ebbe ut av min kamerats kropp, og når Stalinorglenes basuner stilner, bærer jeg den livløse pølen av et forhenværende menneske tilbake til haugen av andre lik.

I det minste fikk vi erfare noe om de hemmelige bevegelser som bedrives upåaktet på de avsides steder i sjelen, fornemmelsenes uberegnelige uorden, det delikate fantasiliv holdt under lupen, disse tankers og følelsers vandringer i det dunkle eftermæle, skrittløse, sporløse reiser med hjernen og hjertet, selsomme nervevirksomheter, blodets viskende, skjelettets bønn, hele det ubevisste sjeleliv. Om dette ble mottatt i dypeste alvor ville vi ha sluppet unna denne uendelige tiraden av et billig ytre fordekt som nødvendig psykologi som aldri trevler en tillstand opp, som aldri dukker ned i den sjelelige ransakelse.

Legg til ekstern kalender…