Entartete Musik - degenerert musikk

Den historiske rammen rundt konsertene vil bidra til helt spesielle konserter 15-18. februar. Blikket rettes mot andre verdenskrig og musikken som tyskerne gjorde det ulovlig å oppføre.

Foredrag hver kveld:

  • Tom Remlov: Når er dekadent dekadent?
  • Eyvind Solås: Nullenes Oppmarsj
  • Knut Olav Åmås: Wittgenstein, kunsten og wienerkulturen
  • Kåre Willoch: Hvorledes kunne et av Europas fremste kultursamfunn bli offer for nazistenes massive antikultur?

For fullstendig konsertprogram se barrattdue.no

Entartete Musik

Under den andre verdenskrig ble livet i Norge preget av kunstsensuren. Kulturinstitusjonene og kringkasting ble styrt av nazistene og NS. Illegale samlinger ble etter hvert eneste mulighet for frie ytringer og fri kunstnerisk uttrykkelse, og samlingene ble viktige møtepunkter for illegal informasjonsutveksling. Huskonserter ble etter hvert arenaer hvor det frie musikkliv kunne blomstre, ikke minst på Barratt Due musikkinstitutt.

Entartete Musik var nazistenes betegnelse på musikken som de regnet som degenerert. Denne nyskapende og modernistiske musikken som ble skapt i mellomkrigstiden, ble latterliggjort og bannlyst av nazistene.

Barratt Due var med sine illegale konsertserier under den andre verdenskrig et av landets viktigste kultursentre. Konsertene bak blendingsgardinene i Lyder Sagens gate 2 ble et fristed for kunstnerisk utfoldelse og nytelse. Informasjon om konsertene gikk fra munn til munn og publikum strømmet til. Samtlige konserter måtte gjentas en til to ganger.

Legg til ekstern kalender…