Fire Graskunstnere - Øivind Brune, Morten Krohg, Victor Lind og Willibald Storn

[Bilde]


Lautom har invitert fire kunstnere fra Gras-gruppa. Gras var en kunstnergruppe initiert av Willibald Storn med ett felles politisk ståsted, som på begynnelsen av 70-tallet delte verksted hvor silketrykk dominerte, en grafisk teknikk som inntil da var lite brukt i Norge. Kunsten ble i stor grad brukt til å få frem et politisk budskap, om det så var for å kjempe mot Vietnamkrigen og EEC, vise støtte til streikende arbeidere eller for å jobbe frem bedre rettigheter for kunstnere.

Det var et stort spenn i medlemmenes formspråk, de hadde ikke en felles kunstnerisk agenda, men inspirasjonen kom for det meste fra amerikansk 50- og 60-tallskunst, som Pop Art, Minimalisme, Hard Edge og Neo Dada, felles for gruppens medlemmer var den politiske forankringen på venstresiden. Selv om ikke alle brukte kunsten like direkte politisk, er det særlig de politisk motiverte silketrykkene kunstnergruppen huskes for i dag. Det er også i stor grad her Gras-gruppa skiller seg fra sine amerikanske inspirasjonkilder; der de amerikanske popkunstnerne brukte reklamen og populærkulturens formspråk til å lage kunst som en reaksjon på det etablerte innen kunsten, adopterte Gras-gruppa dette formspråket for å formidle politiske budskap.

Vi har gjort et utvalg av eldre arbeider som eksempler på Gras-tidens spenn i formspråk, fra Øivind Brunes formale striper i følsomme fargenyanser, til Morten Krohgs mer politiske US INRI, 1971 som siterer den amerikanske kardinalen Francis Spellmanns uttalelse at de amerikanske tropper var Kristi Soldater i Vietnam, og Victor Linds maleri Uten tittel, 1971 som kommenterer USAs terror mot sivilbefolkningen under Vietnamkrigen. Begge verk er fortsatt skremmende aktuelle, idét de speiler tilsvarende uttalelser og hendelser fra senere år og minner oss på hvordan historien gjentar seg. For å komplementere disse viser vi nyere arbeider som bekrefter at dette er kunstnere som fortsatt er aktive og fortsatt i stor grad bruker sine kunstnerskap til å gi utrykk for et engasjement.

Verdt å merke seg er at Øivind Brune sammen med Talleiv Taro Manum skal stille ut på UKS i april, og at Willibald Storn lanserer sin Det Sorte Øyet, en utstilling i bokform, på Fine Art i mars.

For mer informasjon, se www.grasgruppa.no

Legg til ekstern kalender…