JOANNA PAWLIK Tapets økonomi

[Bilde]


I en alder av ti år, mistet jeg et ben. Siden har jeg spurt meg selv om igjen og om igjen: Hva skjedde med den delen av kroppen min som ble kuttet av?

Joanna Pawliks kunst er ekstraordinært intim; den berører en av hennes mest private opplevelser. Hennes kunst er et vitnesbyrd på hvordan man kan arbeide seg gjennom den kompliserte prosessen å akseptere en uvanlig form for død – tapet av et ben. Kunstneren konfronterer sin egen smerte og tar farvel med en del av sin egen kropp. Slik skaper hun en ny entitet i dets sted. Joanna Pawlik ønsker å bevise at tomrommet der benet var, har blitt en kilde til styrke.

Kunstneren observerer sin egen kropps handikap. Hun tester grensene for å overkomme dens begrensninger mens hun samtidig observerer sine relasjoner med omverden. Målet er å forstå hvilken innflytelse kontakten med andre mennesker har på henne. Hun definerer sin egen plass i verden. For Pawlik er kunst et rom for å uttrykke sine følelser, frykt og lidelse, men også et rom for å gjenoppbygge identiteten i lys av et fysisk handikap.

Pawlik bruker sin egen erfaring til å vise oss dilemmaet som oppstår mellom femininitet og det å være annerledes. Prosjektet er et forsøk på å redefinere denne problemstillingen. Mange kvinner i vårt samfunn kjenner på presset til å framstå som attraktive. Handikap brukes stadig – både direkte og indirekte – som unnskyldning for utestengelse og marginalisering. Derfor er handikap spesielt utfordrende for kvinner. Dette prosjektet viser et dobbelt tap: både et manglende ben og opplevelsen av feminin ufullkommenhet.

Pawlik arbeider for å minske den intoleranse og utestengning som kan oppleves mange steder i dag. Hun fremstiller handikappede kvinner som selvstendige, sterke og modige; de framhever sin unikhet og deres egen følelse av å strekke til. Pawliks performancearbeider beviser at identiteten ikke trenger å være handikappet dersom kroppen mangler et lem. Tvert i mot – den får andre kvaliteter som bygger på aksept for alternative verdier.

Pawlik er utdannet ved Academy of Fine Arts i Krakow. Hun har blitt tildelt høythengende priser, utmerkelser og stipend som The Lexmark European Award 2003, en utmerkelse i den 37. Biennale Bielska Jesién i 2005, hovedprisen i Biennalen for ung kunst, Rybie Oko 5, i 2008. Joanna Pawlik bor og arbeider i Krakow.

Utstillingen er del av prosjektet Economy of Loss, Joanna Pawlik (Polen) og Elin Drougge(Norge) med støtte fra EEA Financial Mechanism and the Norwegian Grants. Det er et utvekslingssamarbeid mellom Bunkier Zstuki i Krakow og Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn, Oslo. Drougge vil ha en returutstilling i Bunkier Zstuki som åpner 9. juni 2011.

Legg til ekstern kalender…