Israelsk historieskrivning. Seminar med Avi Shlaim og Ilan Pappé

Hendelsene som utspant seg i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948 var lenge omtalt som et ubestridt nasjonalistisk glansnummer i den israelske offentligheten. Historieskrivningen som var dominerende blant landets akademikere vektla beretningene om det jødiske mindretallet som på samme tid kjempet mot et arabisk overtall og britiske mandatstyrker.

Israels ”nye historikere” utfordret denne historieoppfatningen. Frigjøringen av offentlige dokumenter fra 1948 gjorde det mulig å peke på aspekter ved krigføringen som til da hadde vært ikke-eksisterende i den israelske diskursen. Senere har debattene mellom tradisjonelle sionistister og revisjonister vært sentral i israelske historikermiljøer.

Ilan Pappé og Avi Shlaim er to av de fremste representantene for de nye israelske historikerne. De kommer til Litteraturhuset for å diskutere israelsk historieskrivning. Hva skiller revisjonistenes arbeid fra tradisjonell sionistisk historieskrivning? Hvem er de nye historikerne, og hva går kritikken av dem ut på? Hvilken rolle spiller historikeren når han/hun skriver historien om en konflikt som fortsatt pågår?

Seminaret ledes av Hanne Eggen Røislien

Program:
10.00-11.00 Avi Shlaim: The New History
11.15-12.15 Ilan Pappé: The Demise of Zionist Historiography
12.30-13.30 Diskusjon og spørsmål fra salen

Legg til ekstern kalender…