TIDSSKRIFTDAGEN 2011

Lørdag 26. mars er det femte gang Norsk Tidsskriftforening arrangerer Tidsskriftdagen. I regi av ulike tidsskriftaktører vil dagen preges av debatter og foredrag, som blant annet vektlegging av artisters kjønn i musikkjournalistikken og tidsskriftenes rolle og betydning i offentligheten.

Tidsskriftdagen vil åpnes av direktør i Norsk kulturråd, Anne Aasheim, etterfulgt av årets store happening på tidsskriftfeltet, kåringen av Årets tidsskrift og Årets komet. Tidsskriftdagen er en dag for både tidsskriftaktører og publikum, hvor man kan orientere seg i mangfoldet av norske tidsskrift. Felles for de fleste tidsskriftene er et sterkt ønske om å gå dypere til verks på sine respektive felt, enten det gjelder kultur og samfunn mer generelt eller musikk, kunst, litteratur, film, teater mer spesielt. Av programmet kan følgende debatter og fordrag fremheves:

Det feministiske tidsskriftet Fett og det nylig oppstartede musikkmagasinet ENO vil sammen ta opp problemstillingen om musikkjournalistikk og kjønn. Audun Vinger, Susanne Christensen, Hilde Marie Kjersem, Bernt Erik Pedersen og Charlotte Myrbråten vil diskutere på hvilken måte musikkjournalistene skriver om artister og i hvor stor grad kjønn spiller en rolle i tolkning og omtale.

Årets tidsskriftforedrag vil holdes av tidligere redaktør i Prosa, Karianne Bjellås Gilje.
Bjellås Gilje tar opp hansken etter Gabi Gleichmann, som i fjorårets Tidsskriftforedrag hevdet at tidsskriftene skulle holde stoffet sitt eksklusivt for abonnenter og egne lesere, og ikke tilby kortversjoner av artikler og annet stoff til bredere medier som aviser og radio. I Tidsskriftforedraget 2011, “Tidsskrift i offentligheten” setter Bjellås Gilje søkelys på hva hun mener er tidsskriftenes rolle og betydning i samfunnet i dag.

Vinduet vil holde et foredrag om Sigmund Hoftuns tidsskrift GAM/ Gyldendals Aktuelle Magasin. GAM kom ut i en ganske kort periode, fra 1977 til 1980, og har senere mer eller mindre forsvunnet ut av den allmenne bevisstheten. Enkelte har omtalt GAM som et av de beste norske litterære tidsskrifter, og er sammenliknbart med nåtidsblader som nye Bokvennen, nye Vinduet og slik Kraftsentrum var for et par år siden.

Arrangementet vil foregå på Litteraturhuset i Oslo. Det er gratis og dørene åpener kl 11:30. Hele programmet kan finnes HER

Legg til ekstern kalender…