Toril Johannessen, Kjetil Kausland og Sveinung Rudjord Unneland

[Bilde]


Med denne utstillingen ønsker lautom å rette søkelys mot hvordan kunstnere idag jobber på tvers av genre. Kunstnere begrenser seg idag i mindre grad enn før til et medium, man snakker ikke lenger i nevneverdig grad om kunstnere som skulptører eller malere eller fotokunstnere, det er kunstnerens enkelte prosjekt som bestemmer formen. Verkene formes ikke til et medium, det er prosjektets natur som bestemmer uttrykket verket får, da kunstneren søker å finne den formen som best visualiserer ideen. Lautom har i denne utstillingen ønsket å presentere skulpturprosjekter av tre yngre kunstnere som i liten grad jobber i en klassisk skulpturtradisjon.

Toril Johannessen er opptatt av hvordan kunst og vitenskap påvirker vårt verdensbilde. Hun krysskobler, spekulerer, undersøker og konstruerer forbindelser mellom kunst og vitenskap, og bruker slik sin bakgrunn fra kunsten til å se på vitenskapshistorien med et nytt blikk. I verket Expansion in Finance and Physics har hun sett på om ideene om det uendelige og om ekspansjon i fysikken har påvirket den økonomiske tenkningen.

Kjetil Kausland er først og fremst kjent for sitt prosjekt hvor utøvere av kampsporten MMA har stått i fokus, dette har hovedsakelig tatt form av fotografier; nærgående portretter av menn i kamp hvor sårbarheten og konsentrasjonen i blikkene har stått i fokus. Men prosjektet har også resultert i videoer og en performance, da han selv entret buret i en profesjonell MMA-kamp på Teatergarasjen i Bergen i 2008. I denne utstillingen viser han en skulptur som første verk i et nytt prosjekt hvor mennesker med transformasjonsfantasier vil stå i fokus, fantasier som er knyttet til helt spesifikke kreaturer som alltid er en dyr/menneske eller fabeldyr/menneske-hybrid.

Sveinung Rudjord Unnelands kunstnerskap er lekent og sammensatt. Han jobber med maleri og skulptur med en stor variasjon i både utrykk og form. Kunstnerens intensjon er ikke alltid like lette å tyde, sammensetningene kan fremstå som rare og referensene kan være vanskelige å lese. Unnelands verk er ofte preget av en dobbelhet, hvor han inviterer oss til selv å finne våre egne assosiasjoner i møte med verket. Han søker sjelden å fortelle oss noe eksplisitt, men ønsker heller at verkene skal gå i en intuitiv dialog med betrakteren. Hans tanker og motivasjoner til verkene er normalt ikke tenkt som en fasit, han vil heller at vi som publikum selv skal lage egne fortolkninger.


Toril Johannessen (1978, NO) har en Master fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er for tiden aktuell i utstillingen Space. About a Dream på kunsthalle Wien, og i mai deltar hun på utstillingen The End of Money på Witte de With i Rotterdam. Til høsten skal hun ha sin første soloutstilling på LAUTOM. Blandt tidligere utstillinger er soloutstillingen Transcendental Physics på no5 i Bergen Kunsthall og From Now On – New Nordic Photography på Hasselblad Center i Gøteborg. Toril Johannessen oppholder seg for tiden på Mountain School of Art i Los Angeles, USA. Hun bor og jobber i Bergen og LA.

Kjetil Kausland (1972, NO) har sin Masterutdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen. Til sommeren er han aktuell på Prague Quadrennial of Performing Arts i Tsjekkia. Høsten 2010 var Kausland festivalkunstner på Trondheim Dokumentarfestival og han deltok på BGO1 på Bergen Kunstmuseum. Til høsten utgis en publikasjon på forlaget Teknisk Industri, hvor Kauslands MMA-prosjekt samles. Han hadde sin første soloutstilling på No5, Bergen Kunsthall i 2006. Kjetil Kausland bor og jobber i Bergen.

Sveinung Rudjord Unneland (1981, NO) tok sin utdannelse på kunsthøgskolen i Bergen med en Master i 2007. I 2010 hadde han to soloutstillinger, Palinca Pastorale på HKS i Bergen, og på LNM i Oslo. Vinteren 2010/11 deltok han på utstillingen BGO1 på Bergen Kunstmuseum. Han har tidligere blandt annet deltatt i gruppeutstillingene Weird Science på Waterside projectspace i London, The Last Resort på M4gastatelier i Amsterdam, Inland Empire på Christiansands Kunstforening og Tempo 2008 i Skien. Sveinung Rudjord Unneland bor og jobber i Bergen.


Galleriet vil være stengt i påskeuken, fra 18. t.o.m 26. april.


Utstillingen står til Lørdag 30. april.

Legg til ekstern kalender…