Musikk som GPS: Kamel El Harrachi

[Bilde]

Kamel El Harrachi trekker fulle hus i Frankrike med sin miks av afrobeat og arabisk pop. Nå kommer det nyeste stjerneskuddet fra Nord-Afrika til Norge for første gang.

Kamel El Harrachi (f. 1973) fra Algerie er kjent for heftige sceneopptredener og god kontakt med publikum, og med seg til Bergen har han sju musikere. Debutalbumet heter «Ghana Fenou», og er en hyllest til faren Dahmane El Harrachi (1925–1980).

Faren var en legendarisk visesanger i Algerie og Frankrike, og sto blant annet bak sangen «Ya Rayah» som senere ble en kjempehit for popartisten Rachid Taha i 1993. Sjangeren er chaâbi, musikk som oppsto i kasbahene i Alger på 40-tallet. “Chaâbi” betyr ganske enkelt “folk”, og sangene blir ofte brukt i bryllup og på festivaler. Dahmane El Harrachi tok med seg denne musikktradisjonen til kafeene i Paris, og sang om menneskeskjebner, kjærlighet og eksil.

Som faren er Kamel også forfatter, komponist og musiker. Han tolker musikken fra sin barndom og gir sin versjon av farens sanger.

Festspillene presenterer i år en rekke konserter inspirert av kosmopolitten, globetrotteren og sjøfareren Ole Bull og alle de andre sjøfarerne fra Bergen. Med musikken som GPS vil vi søke mot fjerne og nære farvann. Både der Bull var fysisk, der han var mentalt og der han aldri var. Vi vil lete frem det ypperste innen global tradisjonsmusikk og presentere det i uformelle rammer på Ole Bull Scene.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…