Vagant 2/2011 ute

[Bilde]

I november 2010 dro tre Vagant-redaktører til Tokyo, for å lage et temanummer om byen: forfatterne, subkulturene og popkulturen. Fire måneder senere rammet jordskjelvet Japan. Mens verdens øyne var rettet mot øyriket, herjet av tsunamien og truet av kjernekraftkrise, fikk nummeret sin endelige form.

Japan har vært omspunnet av myter i Vesten i flere hundre år. Tidligere var orientalismen en motsats til det vestlige, med zen-mystikk, stoisk ro og geishaer. Det tegnenes rike vi møter i media idag, fremstår like ofte som et Vesten på stereoider, med seksualisert popkultur og kollektivistisk kapitalisme.

Slike fremstillinger kan si mest om den ene eller den andre kulturen. Sikkert er det at det finnes en lang tradisjon for gjensidig fascinasjon og påvirkning. Mens Japan adopterte jazz og hippie-kultur, tok Vesten til seg manga og dataspill. I dette nummeret kaster Vagant et friskt blikk på hvordan litterære og popkulturelle strømninger påvirker hverandre på tvers av sjangre og landegrenser.

Fra nummeret:

Jeg, robot
Bår Stenvik om otaku-kulturen

Mannen fra i overmorgen

Tetsushi Suwas kontormennesker

Kimer til fremtidige tilstander

Intervju med Haikasoru-forlegger Nick Mamatas

Organ og organisme

Arve Kleiva om Daikichi Amano

Et spørsmål om tid

Bernhard Ellefsen om Jan Grues noveller

Konseptuell poesi

Paal Bjelke Andersen og den poetiske avantgarden


Anmelderne om Vagant:

«Vagants 2010-årgang er et tankestimulerende overflødighetshorn. Tidsskriftet fremstår sterkere og mer rendyrket enn på lenge. (…) Tidsskriftet har funnet seg en nisje, eller rettere konstruert en nisje, og fylt den med viktig stoff. Fremfor alt: Årgangen er redigert fra første til siste side. (…) Tidsskriftet er rett og slett blitt mer kommuniserende i tonen og mer verdensåpent – også i formen på henvendelsene til leseren.»
– Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

«Det snart 25 år gamle tidsskriftet har under redaktør Audun Lindholm gjennomgått forandringer, både visuelt og tekstlig, som de fleste tidsskrifter bare kan drømme om. (…) Demokratiet på sitt beste gjør det mulig å skrive tekster som i Samtiden og Vagant, med et like stort potensial til å sette enkeltmennesker fri.»
– Tom Egil Hverven, Klassekampen

Ansvarlig redaktør: Audun Lindholm. Redaksjon: Bernhard Ellefsen, Anne Helene Guddal, Erlend O. Nødtvedt, Kjersti Rorgemoen, Anngjerd Rustand, Sigurd Tenningen og Maria Lyngstad Willassen. Design: Øystein Vidnes. Husillustratør: Andreas Töpfer. Nummerets logo: Bår Stenvik. 112 sider. 119 kroner.

Utgis med støtte av Bergen kommune, Norsk kulturråd og Fritt Ord. Forlegges av Cappelen Damm.

Legg til ekstern kalender…