Råfilm: Den politiske dokumentarfilmen

Onsdag 1. juni kl. 19.00 inviterer Norsk filminstitutt til Råfilm og gjensyn med den politiske dokumentarfilmens historie i Norge. Vi viser Oddvar Einarssons Kampen om Mardøla fra 1972, om aksjonen mot den planlagte vannkraftutbyggingen av Mardalsfossen sensommeren 1970, og Anja Breiens Herbergistene fra 1973 om de husløse i Oslo.

Fra informasjon til politikk
Utover 1960 og frem på 1970-tallet spisset den norske dokumentarfilmen seg. Nå gikk den fra å være informativ og forsøksvis ”objektiv” til å ta stilling om viktige saker og tema som rådet i opinionen.

Den ”frie” dokumententarfilmen i Norge ble drevet fram av unge, idealistiske filmskapere som hadde kjennskap til bruk av både form og retorikk og som tok subjektive, politiske standpunkt. På denne måten mistet flere av filmene også visningsmuligheten i Norges eneste TV-kanal (NRK) – hvor argumentet for ikke å vise filmene gjerne var at ”ikke alle av sakens sider” var representert.

Oddvar Einarsons Kampen om Mardøla handler om aksjonen mot den planlagte vannkraftutbyggingen av Mardalsfossen, sensommeren 1970. En liten gruppe ikkevolds-demonstranter aksjonerer mot myndighetene for å redde et livsmiljø. Filmen framstår som både frisk og nyskapende – 40 år etter, og kan fremdeles være en inspirasjon for dagens dokumentarister. Einarson kom til å markere seg som en viktig og stilbevisst regissør ut over 1980 og 1990- tallet med blant andre dokumentaren Prognose Innerdalen (1981) og de prisbelønte spillefilmene X (1986) og Karachi (1989).

Kveldens film nummer to er den ganske ukjente, sosialt kommenterende kortdokumentaren Herbergistene (om de husløse i Oslo, 1973), laget av unge Anja Breien. Sammen med filmene Gamle (om eldres i Norges ensomhet, 1975), Murer rundt fengselet (1972, om de innsattes kår i Norge), Voldtekt (1971), og 17.mai – en film om ritualer (1969), var Breien i aller høyeste grad med på å etablere ”den nye bølgen i norsk film” – ti år etter den mer kjente franske! Anja Breien anses for å være en av Norges fremste regissører, med en rekke internasjonalt prisbelønte filmer i sin portefølje – deriblant den velkjente Hustru-triologien, Arven (1981) samt mange flotte kort – og i senere tid dokumentarfilmer. Regissøren vil være tilstede ved visningen.

Det tas forbehold om endringer i programmet.

Legg til ekstern kalender…