Oslo Jazzfestival presenterer: "Jelly Roll" med Vernel Bagneris/Morten Gunnar Larsen

I anledning Oslo Jazzfestivals 25-årsjubielum kommer Vernel Bagneris og Morten Gunnar Larsen tilbake til festivalen med 1990-tallets store Off-Broadway-suksess ”Jelly Roll! The Man and the Music”. Showet er en hyllest til Jelly Roll Morton og ble skamrost av samtlige teaterkritikere i New York da det gikk på 47th Street Theater på 1990-tallet.

Vernel Bagneris og Morten Gunnar Larsen har samarbeidet i en årrekke og gjestet Oslo Jazzfestival med en hyllest til Jelly Roll Morton allerede i 1990. Dette prosjektet dannet utgangspunktet for Off-Broadway-oppsetningen ”Jelly Roll! The Man and the Music” som også ble satt opp med stor suksess i blant annet London, Berlin og Washington, samt under Oslo Jazzfestival i 1995 da den gikk for to fulle hus på Rockefeller. Ellers har Vernel Bagneris og Morten Gunnar Larsen blant annet jobbet sammen med musikalen ”One Mo’ Time” og kom tilbake til Oslo Jazzfestival i 1999 med en hyllest til Eubie Blake.

Skuespiller, danser, vokalist, dramatiker og regissør Vernel Bagneris ble født i New Orleans. Han vokste opp i byens kreolmiljø og var en ivrig danser som ung. Skuespillerkarrieren startet mens han gikk på Xavier University, og siden debuten i Shakespears ”The Taming of the Shrew”, har han hatt utallige roller som i Jim Jarmuschs ”Down by Law” med Tom Waits i hovedrollen og i HBO-serien ”Treme” som gikk på NRK 2 i vinter. Bagneris har ellers drevet et teater i hjembyen og har skrevet flere musikaler inkludert den prisbelønte hiten ”One Mo’ Time”.

Pianist Morten Gunnar Larsen er internasjonalt anerkjent som en av vår tids fremste tolkere av ragtime. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og har i tillegg blant annet tatt timer med Eubie Blake. Larsens interesse for jazzens røtter kom tidlig. Allerede i 1972 ble han pianist i Magnolia Jazzband, og fem år senere etablerte han Ophelia Ragtime Orchestra. For øvrig har han spilt i en rekke andre norske jazzband. Han debuterte på plate i 1975 med ”Classic Rags and Stomps” som ga ham Spellemannsprisen, og han mottok Buddy-prisen i 1992.

Jelly Roll Morton:
Pianist, komponist, arrangør og bandleder ”Jelly Roll” Morton (Ferdinand Joseph La Mothe) ble født i New Orleans 20. oktober 1890 og døde i California 10. juli 1941. Han anses av mange som jazzens far og hevdet også selv at han oppfant jazzen. Under alle omstendigheter må Morton betegnes som en av jazzens første store personligheter, og han hadde utvilsomt en viktig rolle i utviklingen fra ragtime til jazz.

”Jelly Roll” Mortons karriere startet i Storyville. Han forente elementer fra ragtime, blues og kreolsk musikk i sine komposisjoner, og komposisjonen ”Jelly Roll Blues” markerte starten på hans berømmelse. Denne låta kom ut på noter i 1915, og først åtte år senere kom hans første plateinnspilling sammen med New Orleans Rhythm Kings. Denne innspillingen inkluderte blant annet ”Muddy Water Blues”, men det er innspillingene med Red Hot Peppers på slutten av 1920-tallet som anes for å være Mortons mest betydningsfulle med låter dom ”Dead Man’s Blues” og ”Sidewalk Blues”. Nedgangstidene på 1930-tallet rammet også Jelly Roll Morton. Han mistet platekontrakten og livnærte seg med strøjobber, men i 1939 og 1940 gjorde han comeback med nytt band og nye innspillinger.

I 1938 traff Jelly Roll Morton Alan Lomax som gjorde en rekke intervjuer og soloinnspillinger med Morton for The Library of Congress, og det er disse intervjuene og opptakene som danner utgangspunktet for oppsetningen til Vernel Bagneris og Morten Gunnar Larsen.

Besetning: Vernel Bagneris (vokal), Morten Gunnar Larsen (piano)

Mer informasjon:
www.masterdigital.com/24bit…
en.wikipedia.org/wiki/Verne…
no.wikipedia.org/wiki/Morte…
no.wikipedia.org/wiki/Jelly…

Legg til ekstern kalender…