Ultima på jazzscenen I

Sigøyner Chopin og vaskebrett

Velkommen til den første av tre sjangersprengende kvelder på Nasjonal jazzscene.

-Jeg liker å si at jeg tror Chopin ville likt det, sier Nils henrik Aasheim om sin siste plate Mazurka-remaking Chopin til tidsskriftet Musikk-Kultur, hvor han pryder juninummeret.
Platen består av Aasheims omskrivninger av Chopins mazurkaer og innbrakte ham Spellemannsprisen for Årets samtidskomponist i 2010. Med kultgruppa Gjertruds sigøynerorkester på laget peker musikken både bakover mot Chopins inspirasjonskilder, de polske folkedanserne, og inn i framtida.
En annen som svinger tilsynelatende bekymringsløst mellom sjangre, er Garth Knox. Bratsjisten briljerer i alt fra middelalder og-barokkmusikk til teknisk kompliserte nye verker med innslag av teknologi. Han vil framføre en av Luciano Berios mest halsbrekkende og intense verker, Sequenza VI fra 1967.
Jugband er et “vaskebrettband” som oppsto i fattige miljøer i sørstatene USA. Til strålende kritikker spilte Bit20 Ensembles eget jugband et verk av Erlend Skomsvoll på Nattjazz i Bergen i fjor. Nå kommer jugbandet til Oslo med Skomsvolls verk samt ny musikk av Øyvind Torvund og Per Zanussi.

Legg til ekstern kalender…