Jubileumsutstillingen HUNDRE åpen i hele sommer

Da Kunstnerforbundet kunne åpne sin første utstilling den 11. desember 1910, var det på bakgrunn av ”et møte over et godt glass konjakk i Kviteseid” der Henrik Sørensen, Henrik Wetlesen, Hans Ødegaard og Oluf Wold-Torne ”lå og malte” som det het den gang. Foranledningen til opprettelsen av Kunstnerforbundet var av praktisk og kunstpolitisk karakter. Dette initiativet danner en tidlig parallell til det som på 1990-tallet ble kalt den alternative scenen og dagens kunstscene der etablering av visningssteder for kunst inngår i kunstnerisk praksis. Kunstnerforbundet springer ut av en tidlig kontekstbevissthet hos kunstnere rundt forrige århundreskifte.

I jubileumsutstillingen presenteres et utvalg fra Kunstnerforbundets hundreårige arkiv, en omfattende resepsjonshistorie i form av anmeldelser, invitasjonskort, pamfletter, kataloger, m.m.
Et utvalg kritiske stemmer ledsager billedmaterialet og uttrykker kunstkritikkens historisk skiftende temperatur. Det var for eksempel ingen uskreven regel på 1920- og 30-tallet at kunstnerne ikke kunne svare på kritikk, og flere slike for oss ukjente ”dueller” er tatt vare på i Kunstnerforbundets omfattende arkiv.

Kunstnerforbundet består i dag av 150 aksjonærer, kunstnere som gjennom generalforsamlingen utgjør Kunstnerforbundets øverste organ. Samtlige aksjonærer er representert på jubileumsutstillingen, ledsaget av en portrettinstallasjon der publikum møter aksjonærene i øyenhøyde.

I forbindelse med jubileumsåret utgis jubileumsboken Kunstnerforbundets første hundre år ført i pennen av kunsthistoriker Hans-Jakob Brun. Boken kommer ut primo september 2011.

Galleriets åpningstider i sommer 1. – 31. juli:

onsdag til søndag kl. 11-16.

Velkommen!

Legg til ekstern kalender…